Suvi aias
01.04.2021
FOTOD | Taaskasutust armastava pere terrass jätab mulje, nagu oleksid sattunud puhkama Bali saarel, mitte Tõrva külje all
Arvo ja Külli Haabjärve suvine pesa Tõrva lähedal sulab loodusega nii ühte, et seda esmapilgul ei märkagi. Pere austab taaskasutust: ära tarbitakse kõik, mille loodus hülgab, olgu need mahalangenud puud, kõverikud oksad või kuivanud puujuured.
VÄLIKÖÖK | Lumele joonistatud paargu
Katrin ja Erkki Laving hakkasid Hiiumaale suvekodu rajama paarkümmend aastat tagasi. Renoveeriti elumaja ja kõrvalhooneid, ajapikku kerkis ka uusi rajatisi. Üks põnevamaid neist on paargu.
Just nii sündis legendaarne Palusalu aed, kus kasvab üle 2600 erineva taime!
Maakodu käis külas Räpina külje all Nulga külas Kungla talus, kus asub kuulus Palusalu aed ja elab mitte vähem kuulus Palusalude aiadünastia.
MEISTRIMEES | Kiviaiameister, kelle tööd võib leida igast Eesti nurgast
“Kõike tuleb teha nii, nagu sa teeksid seda endale, ja isegi natuke paremini,” arvab Arvo Saad, üle Eesti tuntud kiviaiameister.
AED | Rahu ja rohelus noores Märjamaa aias
Aed on justkui hinge peegel, mis kõneleb selle loojast rohkem kui mistahes sõnad. Maiu ja Meelis Treimuthi Märjamaal olevast aiast õhkub selle noorest east hoolimata rahu ja tasakaalu. Just nende märksõnade poole pererahvas üha muutuvas aias püüdlebki.
Eva Luigas soovitab aprillis teha neid aiatöid. Lisatud Thuni külvikalender
Kevadised aiatoimetused vajavad täpset planeeri­mist, muidu kipub kõik üle pea kasvama. Sestap ongi tark nendega hakkama saamiseks kalender appi võtta.
Aprillikuus vajalikud aedniku abilised
Aprillis on vaja kõike korraga teha: peenraid korrastada, taimekaitset teha, taimi väetada... Kõike ei jõua üles lugedagi. Vaata, ehk leiad siit endale mõne uue abivahendi.
Tamme talu aias saab igaüks ise lõhnu katsuda
Kui käite mõnda aeda vaatamas, on viisakas sealseid taimi mitte puutuda. Aiapärlite võrgustikku kuuluvas Tamme talu ürdiaias see reegel täiel määral ei kehti.
Hostade imeline maailm peidab endas nii hiiglasi kui lumivalgekesi
Kui uurida hostade ajaloolist põlvnemist, siis levisid nende liilialiste hulka kuuluvad eelkäijad Kesk-Hiinast kaht eri teed pidi, et hiljem uuesti kohtudes luua taimed, keda tänapäeval tunneme hostadena.
Kuidas daalia kuivast juuremugulast uhkeks lilleks kasvatada?
Kevadel müüakse aiapoodides peale taimede ka kuivpakendis lillejuurikaid. Hansaplati toa- ja õuetaimede ostujuht Heldi Rehemaa õpetab, kuidas kasvatada juuremugulast lopsakas daalia.
FOTOD | Nii palju Eesti põlistaimi ei kasva kusagil mujal kui Vanaema Aias
“Sageli küsitakse, kas mu aias kasvab ka midagi erilist. Jah, mul on eriline aed – siin kasvavad kõige tavalisemad taimed,” ütleb pärandsortide koguja Tiia Morfin.
Eva Luigas jagab nippe lillherneste edukaks kasvatamiseks
Tugedel uhkelt õitsevad ja hurmavalt lõhnavad lillherned püüavad pilku igas aias. Selleks et selliseid kaunitare suveks oma aeda saada, tuleb juba aegsasti tegutsema hakata.
Eva Luigas soovitab herneid ja ube, mida tasub kasvatada
Herned ja oad on tänuväärsed kaunviljad, sest kasvavad suurema vaevata ja maitsevad enamikule inimestele.
Tahad pidada aeda, kus ei lähe iialgi vaja labidat? Proovi permakultuuri!
Tõenäoliselt pole see lugu aiapidajatele, kes armastavad perfektselt niidetud muru ja lõigatud peenraääri. See-eest saavad siit innustust need, kes usaldavad loodust, selle isetoimimise võimet ja kel on kaevamisest villand.
Kasemahl on teada jook, kuid ka kase pungi, lehti, oksi ja koort saab kasutada tevise turgutamiseks
Kask lummab meid igal aastaajal. Just kase lõhn tundub eestlasele omane, selle tunneb ta ära nii õhtusel alleel jalutades kui ka saunas vihaga sahmaki üle selja saades.
Algab võitlus umbrohuga. Nipid, kuidas hävitada näiteks osjad, ohakad ja orashein!
Teadmine, et umbrohud napsavad meile oluliste taimede eest toitaineid ja vett, ei anna aednikule asu. Pealegi haaravad nad enda alla enamiku kasvupinda. Mida nende vastu teha annaks?
Kas Jõgeva kollane maitseb paremini kui Laura? Proovime 9 kartulisorti
Pärnu külje all Mäetoa talus kasvatatakse paljusid eri kartulisorte. Maakodu toimetus käis kohapeal proovimas, kas kartulil ja kartulil on vahe ja kui on, siis milline.
“Praktiline aiapidaja käsiraamat” toob ühtede kaante vahel välja kõik, mis oluline
Briti Kuninglik Aiandusselts “Praktiline aiapidaja käsiraamat” Kirjastus Maalehe Raamat, 2005
MAJAEHITUSE BLOGI | Meie Muhu kodu lugu. Elamine võtab ilmet
1999. aastaks oli suur osa müüritisest puhastatud ja elumaja jaoks vajaliku kõrguseni ehitatud. Nüüd tulid mängu talgulised ja meeleolukad ühisüritused.
KÖÖK | Söögilauas jagatud rõõmud
Kevadtööd igatsevad meid ja meie neid. Tore on siis pere kokku kupatada ja võtta ette mõni kaua oma järge oodanud töö. Otse loomulikult tahaks pärast seda istuda koos laua taha ja patsutada üksteisele õlale.
Maalehe ajakirjaniku krapsakas küülik ja ligi 20 aastane kass on parimad sõbrad
“Tahtsin koera, aga sain hoopis küüliku ja 20aastase kassi, kes on omavahel parimad sõbrad.” Maalehe ajakirjanik Eva-Lotta Kivi on kirjutanud südamliku loo oma pere kahest karvasest liikmest.
LUGEJAMÄNG | Aiasõprade uskumatud seemnevarud
Eelmise numbri lugejamängus palusime teil saata fotosid oma seemnevarudest ja kirjutada, millised on teie lemmikud. Lugejamängu võitis Hede Sinisaar, kes saab auhinnaks Fiskarsi Solidi lehereha. Palju õnne!
JUHTKIRI | Eva Luigas: soovime tarkust hakkama saada asjadega, millega on kõigest hoolimata võimalik tegeleda
Maainimene on pidanud leppima, et jalutuskäigu kaugusel pole kaubakeskust, internet jupsib ja suure tuulega ei pruugi mitu head päeva elektritki olla. See muidugi pole maainimest murdnud, sest muid toredaid asju on maal rohkem.