Oktoober
01.10.2020
Seenekasvataja: läksin seiklema, leidsin seened, tervise ja armastuse
Eesti Seenefarmi rajamiseks tuli selle omanikul Tanel Heinsalul käia ära teisel pool maakera, saada kokku tulevase kaasaga, naasta Eestisse ning hakata siin kasvatama last ja erilisi söögiseeni.
Kadri Tali avab väikeses rannakülas asuva romantilise kodu uksed
Nõmme lastemuusikakooli päevil oli Kadril klassiõde, kelle tädi elas Neeme külas. Tüdrukud kolistasid suviti bussiga Neeme poole, endal süda paha, aga telk kotiga seljas ja hing valmis ahmima rannaküla romantikat. Kakskümmend aastat hiljem ostis Kadri Neeme külla endale kodu.
MAAKODU ARHIIVIST| Edgar Savisaare kodutalu Lahemaa ürgses looduses
Edgar Savisaare Hundisilma talu ümbritseb lopsakas Lahemaa loodus oma ilu, lõhnade ja ohtudega. Seespool piirdeaeda aga rulluvad lahti vanas metsavahitalus 27 aasta jooksul teoks tehtud ideed.
ELU MAAL | Kitsepäevik
Siin on kirjas minu, Kalde talu peremehe Mart Kase mõtted. Need read on kirjutatud septembris 2020 ja vaatavad nii läinud suvesse kui ka tulevasse talve. Jutt keerleb ümber oma toidu, oma laste ja oma loomade. Tegevus toimub Valgamaal Kaagjärve külas Kalde talus.
Äraostmatu hiiglane Tiibeti mastif
Tiibeti mastif on rahulik ja aeglane nagu eestlane. Ta armastab oma inimesi üle kõige maailmas, aga ei ela neil seljas, ja tema kodu väravast pääseb sisse üksnes see, kes on usalduse ära teeninud.
KAUNEIM MAAKODU 2014 | Suursugune Suureküla rehielamu
Aastal 2014, Maakodu esimesel konkursil pälvis kauneima maakodu tiitli ja ka renoveeritud talu tiitli Suureküla rehielamu Läänemaal Matsalus.
KAUNEIM AED 2014 | Aiapärl Ojakäärus
Madel ja Raivo Pugi on rajanud endale Kehra Ülejõe asumisse aia, mis võitis Maakodu ajakirja kõige esimese konkursi.
KAUNEIM AED 2015 | Võrratu aed tuulisel põhjarannikul
Maila ja Endel Hõim on rajanud ümber oma põhjarannikul asuva Leegi talu, mis ostmise ajal oli väga armetus seisus, uskumatult kauni aia.
KAUNEIM AED 2016 | Erakordse rannaaia mured ja rõõmud
Aastaid tagasi, kui Helve Urva ja Rein Annusver merekaldal olevast suure aiaga kodust unistasid, ei osanud nad uneski aimata, mida see võluv romantika endas tegelikult kätkeb.
KAUNEIM AED 2017 | Lopsakas ja liigirohke Kindluse talu aed
Luunja vallas Sirgu külas asub Kindluse talu – värviküllane, südamlik ja turvaline kodukoht. 2017. aastal pälvis sealne aed kauneima aia tiitli.
KAUNEIM AED 2018 | Liivaluitele rajatud lopsakas aed
“Kolisime siia 2003. aastal ja alustasime aia rajamist suure muruplatsiga, mille keskel on lipuvarda all kividega ümbrit­setud ümmargune maitselage peenar,” meenutab Birgit Suits. Nüüdse üli­lopsa­ka ja oskuslikult kujundatud aia järgi ei oska seda tühja muruplatsi ettegi kujutada.
KAUNEIM AED 2019 | Räämas kruusa­karjäärist sündis lummav maastik
Maalikunstnik Tiina ja tema abikaasa Mihkel Ojaste on kujundanud endisest räämas kruusakarjäärist oma Mäeotsa talule unustamatute vaadetega aia.
Neitsilikud astelpajud vajavad viljade jaoks isastaime
Nii nagu kanakarja juurde kuulub kukk, vajavad astelpaju emastaimed isastaime lähedust. Muidu ei teki puude okstele vitamiine tulvil kauneid kuldseid munakesi. See on üldtuntud reegel, ent enamasti on reegleil ka erandeid.
Kõrvitsa korjamiseks ja säilitamiseks on omad nipid
Kõrvits on tänuväärne köögivili. Ta on ilus, maitsev, tervislik ja mis kõige meeldivam: säilib sügisel isegi värskena veel kaua. Kuidas oleks kõige parem kõrvitsaid tallele panna?
LOODUSE VÄGI | Jõhvikapunane annab karujõu
Jõhvikast oskab iga eestlane lugu pidada. Ta on peolaua mahlamari ja haigete imeravim.
Kolm seent, mida kindlasti ei tohiks metsa maha jätta!
Tutvustame kolme erilise väljanägemisega väärtuslikku sügisest söögiseent, keda Eestis tihtilugu lihtsalt teadmatusest ei söandata korjata. Teinekord metsa minnes proovige järele!
HÜVA NÕU | Mida teha sügisel, et järgmisel aastal oleks vähem aiakahjureid
Nii mõnigi võib arvata, et mida siin hilissügisel enam kaitsta – mis on tehtud, see on tehtud, eks uuel aastal vaatab, mis edasi saab. Ent taimekaitse ei alga kevadel taimede tärgates, vaid hoopiski varem.
OMA KOGEMUS | See tööriist toob aias tegutsedes näole laia naeratuse
Ükski aiatööriist pole toonud mu näole laiemat naeratust kui uus peenraääre­labi­das. See on nii hea, et ma suisa ootan, millal saan jälle peenraääri kaevata.
LUGEJAMÄNG | Minu kasvuhoone
Augustinumbri lugejamängus palu­sime teil saata pilte oma kasvu­hoonest. Aitäh kõiki­dele kirjutajatele! Kogu galerii on teie ees.
Noor aednik jagab väärtuslikku kogemust: ärge teie nii tehke! Sassis peenar ja taimed, mis kasvavad oodatust kiiremini
Mündipeenar on sassis • Taimed kasvavad kiiremini, kui sa arvad
Praegu oluline! Igat asja on vaja aias teha õigel ajal - mitte liiga vara, kuid mitte ka liiga hilja
Ärge taimi katke! • Valgendage viljapuude tüvesid • Lõigake roose
OHOO! Kassid üllatavad. Tähistame kõrvitsapäeva! Seentega miljonäriks
Kolmas laug on kassi silmas kojameheks • Kõrvitsa põnev elu • Seened, mille korvitäis maksab tuhandeid
MAJAEHITUSE BLOGI | Kuidas ehitada helikindel vahelagi?
Pärast põrandaküttetorude paigaldust tahtsime kiiresti asuda seinte ehituse kallale. Samal ajal oli kavas ehitada vahelagi ja paigaldada ventilatsioonitorustik.
Üllatavad retseptid suvikõrvitsast
Paljudes aedades on hetkel suvikõrvitsate uputus. Kui kõik retseptid on järele proovitud ja hoidised valmis tehtud, tasub proovida midagi täiesti uut!
Disain peitub detailis
Selles käsitöös kohtuvad iidvana linane käterätikukangas ja ribadeks kantud nahast käekott. Tulemuseks on lihtne ja modernse ilmega käterätik.
JUHTKIRI | Aiahooaja õnnelik lõpp
Meenutan tänavust täiesti teistmoodi kevadet, mil inimesed ostsid aiandid taimedest tühjaks ja puukoolid ei suutnud nii palju pakke teele panna, kui kliendid nõudsid.