Detsember
01.12.2020
Kui naabrivalve on liiga kaugel
Kõige tõhusamalt turvab maakodu mõistagi naabrivalve. Hajaasustatud Eestis pole see paraku kõikjal võimalik ja ka turvafirma ei pruugi kaugemasse metsanurka kiiresti kohale jõuda. Abi on turvakaameratest, kuid siingi on ohud, mis võivad hakata õigusemõistmist takistama.
2020 MAAKODU AJAKIRJAS | Rebane vallutas veebi, teetigu oli aednike suurim probleem
Tänavune aasta läheb koroonapandeemia tõttu ajalukku kui eriline, kuid õnneks mahtus sellesse aastasse ka palju toredat. Huvi maaelu, aianduse ja ehituse vastu pole olnud kunagi nii suur kui praegu. Ka Maakodu rõõmustab: meie ajakiri on nõutud ja kiidetud nii maal kui ka linnas. Täname teid, head tellijad ja lugejad!
Kristiina Ehin ja Silver Sepp avavad oma talu ukse
Mitu sajandit tagasi asutasid kolm meest Treimani küla. Silver Sepp on neist ühe järeltulija. Lepa-Ansi talu oli üks kolmest talust ja selles on Silver koos vend Meelisega üles kasvanud. Tänavused jõulud on vendade jaoks juba teised ilma emata, aga pühad ei jää kodutalus Treimanis pidamata.
Sada aastat tagasi hakati ehitama valgusküllaseid talumaju ja esmakordselt ka käimlaid
1920.–1930. aastatel kerkisid Eesti maakohtadesse seniste pimedate palktarede asemele kümned tuhanded moodsad talumajad, mille õuele hakati peale uute kõrvalhoonete ehitama ka käimlaid. Sel ajal õpetati eestlastele kodukaunistamist ja -kultuuri, aga ka igapäevast puhtust.
Eakas mees valmistab haruldasi Damaskuse nuge ja kuulsaid peenraääre labidaid
Paikuse kuulsat seppa Jaan Kukke tõmbas juba lapsena ääsi ja alasi poole. Ehkki tervis ei luba tal enam suuri töid ette võtta, võivad aednikud rõõmustada – just siin sepikojas valmivad kuulsad peenraääre labidad ja imelised kõplad.
Ära unusta terrassi jõuluehteisse seada! Hobiehitaja Margus Teska õpetab, kuidas seda teha
Hobiehitaja Margus Teska sai paar aastat tagasi sünnipäevakingiks suure aiapidaja käsiraamatu. Samal suvel ajas ta näpuga raamatust järge ja ehitas maja külge terrassi. See oli tema elus üldse esimene suurem ehitustöö!
Kutsikat jõulukingiks valides tuleb need asjad enne läbi mõelda
Mõte kinkida jõuludeks kutsikas võib tunduda vastupandamatu ja maailma parim, kuid kui eeltöö on tegemata, saab sellest luupainaja, mis rikub nii inimeste kui ka ilmsüüta looma elu.
Aed, mille plaani hoitakse Vatikani arhiivis
Pirital asuva Püha Birgitta kloostri aias on kesksuvel võrratu vaatepilt: lopsakate õitevahus rooside ääres looklevad võimsad lavendlijõed. Selle ilu looja, aednik Ülle Michelson tegi elus kannapöörde, kuid tema looming on igavesti hoiul Vatikanis.
Lodjapuu – talvine marjapõõsas
Aastaring põnevate taimedega saab täis. Avaloos märtsis tutvustasin astelpihlakat ehk mispelit, mille vilju korjatakse okstelt söögiks alles pärast külmade saabumist. Välimuselt hoopis ahvatlevamad on punased lodjapuumarjad, mida tasub samuti talvel põõsalt leides maitsta.
USKUMATU, AGA TÕSI | Imelill näitab troopikas täpset kellaaega. Vaata, kuidas see võimalik on!
Peale päikese teekonna näitavad üllatavalt täpselt aega ka taimed ja loomad. Kas teadsite, et lõhnatu imelill on vanasti olnud troopikas kella eest?
LUGEJA KÜSIB | Mure kuukinga pärast
Umbes viis aastat tagasi sain kingiks kuukinga, mis osutus vitaalseks ja õitses palju kordi lopsakalt. Varasemast mul orhideekogemusi polnud. Kuukingal tekkis palju lehti, meenutas juba põõsast.
LOODUSE VÄGI | Põdrasamblatee
Kas mäletate “Naksitrallide” raamatust, kuidas Kingpool külmetus ja Sammalhabe keetis talle oma habemest niuh-näuh tõhusa põdrasamblatee? Bioloogid hakkaksid kohe mu pealkirja ja Sammalhabeme seose peale pahandama: no mis põdrasammal?
Praegu oluline! Jõulupuu ja muruniitmine aktuaalsed samaaegselt
Kastke igihaljaid taimi! • Niitke muru • Mida teha jõulutähega? • Jõulupuu hooldamine algab seda koju tuues • Kuidas talvitada konteineritaimi?
Ärge teie nii tehke! Ülbe okaspuu ja umbrohupeenar
Algaja aiaomanik teeb sageli selle vea, et istutab taimed liiga ligistikku ega oska nende kasvuruumi arvestada.
Tervislikud alternatiivid rammusale seapraele ja verivorstidele
Meie peolaudade klassika on seapraad, verivorstid, kartul. Kui sellele veidi vaheldust tahta, saab pühadelaua katta ka pisut kergemate toitudega: kala, köögiviljade ja seentega.
Jõuluõlu pane juba nüüd hakkama, et see õigel ajal valmis saaks
On ikka uhke tunne küll, kui jõululaualt saab toidu kõrvale rüübata enda pruulitud koduõlut. Koduõlle valmista­mine pole tänapäeval teab mis kunst ja kindel on, et märjukese mekk püsib meeles veel kaua pärast kauneid pühi.
VIDEO | Samm-sammult õpetus, kuidas ehitada maailma kauneim piparkoogimaja
Loobu küla Suuretüki talu perenaise Heli Napa 16 lihtsat nippi sellise piparkoogimaja tegemiseks, mis toob sära laste silmi ja lusti valmistaja hinge.
Talve võlumaa
Igas peres oodatakse, et maad kataks pehme valge vaip, kuid lumerohkeid talvesid jääb aastast aastasse aina vähemaks. Meisterdame siis koos lastega väikese talve võlumaa, kus sünnivad muinas­lood ja väikesed imed.
Valmista ise väikese jalajäljega küünlad
Kes valab enne pühi küünlaid, see katsetagu põhjamaist ja naturaalset rapsivaha. Rapsi­seem­netest toodetud vaha on taastuv ja igati keskkonnahoidlik tooraine.
JÕULUKINGI IDEE | Tee ise valguspilt, mis on kaunis ja loob hubase pühademeeleolu
Valguspildi sume kuma tekitab pimedal ajal õdusa kodutunde ja sobib hästi ka lastetuppa öövalguseks. Kõige toredam, et seda saab koos lastega meisterdada.
Maire Aunaste: me jääme ellu, nuttes või naerdes
Kui tihti lõppeva aasta jooksul oleme kuulnud ja ise öelnud, et sellist aega pole varem olnud. Aga tuleb välja, et on küll. Aastalõpu kodulugu kirjutades juhtusin ammu üles tähendatud märkmetele Treimani kandis juhtunust.