Jaanuar
01.01.2021
MAJAEHITUSE BLOGI | Maja saab valguse ja ilu
Hüvasti, koledad aknakiled! Uus aasta andis meie majale silmad, soojuse ja turvatunde: uued aknad, uksed ja nutiluku.
Need tüütud hiired! Mida teha, kui nad tuppa pressivad?
Zooloogide hinnangul elab Eesti looduses umbes 20 loomaliiki, keda kõiki võib nimetada hiirteks. Vahet teha pole neil lihtne, kuid üks ühine omadus on kõigil: külmade saabudes kipuvad nad iga hinna eest tuppa inimeste elu häirima ja majaseinte soojustust lõhkuma.
MAAKODU KAANELUGU | Yoko Alenderi ja Priit Juurmanni Salmistu kodu kui antidepressant
Rootsis elamise viie aasta jooksul tuli Yoko Alenderil koos isaga 15 korda kolida. Eestisse naastes ostis ta endale eestiaegsesse puumajasse esimese kodu. Nüüd jagab ta koos abikaasa Priidu ja nelja lapsega elu Tallinna Kalamaja korteri ja südame külge kasvanud Salmistu kodu vahel.
Mets, võsa ja soo on Siiri Talli kolmainsus
Kunstnikepaar Siiri ja Tavo Tall elab Saaremaa loodenurgas Jauni küla Matsi talus, mille elumaja lingid käivad kõik tagurpidi: ukse avamiseks tuleb linki tõsta, mitte vajutada.
Üle 330aastane talukoht sai uue hingamise ja olemise
Margus Malv ja Kadri Killing teavad, mida tähendab vana ja unarusse jäetud maakodu päästmine ning nullist üles ehitamine. Täbaras seisus päranduseks saadud talukohast on läbi vaeva ja rõõmu saanud nende armas kodu.
Vaata ja imetle, mida peidavad endas kirglike nõudekogujate kapid!
Kirg vanade nõude vastu nakatab üha rohkemaid inimesi ja sotsiaalmeedia gruppides käib vilgas ost-müük. Palusime nõudekogujatelt luba piiluda nende uhketesse kappidesse ja ka südamesse, et leida vastus küsimusele: miks nad seda teevad?
Suur ülevaade talvisel ajal toataimi ohustavatest kahjuritest ja nende kahjutuks tegemise nipid
Andunud toalillekasvataja ei piirdu paari-kolme rohelise kaaslasega aknalaual. Talv on aeg, mil rõõmu teeb ka kõige väiksem õis, olgu siis kingitud roos või poest toodud jõulutäht. Ärme jätame neid kahjuritele!
Maine Coon – maailma kõige sõbralikum hiiglane
Kui mõni asi tundub liiga hea, et olla tõsi, siis Maine Cooni puhul on see siiski nii – uhke ja metsiku ilvese väljanägemisega suure kaslase nahas elab ilmselt maailma kõige malbem kiisu.
HOIA LOODUST JA RAHA | Praktilised näpunäited, kuidas liikuda uuel aastal samm-sammult säästlikuma eluviisi poole
Uues rubriigis “Hoiame keskkonda” jagame soovitusi, kuidas tarbida ja käituda säästlikumalt, loobumata seejuures mugavusest. Tihtilugu ei sünni sellest kasu ainult keskkonnale, vaid ka teie enda rahakotile.
KÜLASKÄIK | Hullust ideest sündis omanäoline Liblikamaja, mida saad sinagi külastada!
Kui Kärt Lutsar Inglismaal elades esimest korda Londoni loomaaia liblikatelgis käis, käivitus sealt saadud tundelaengust mõneti uskumatu sündmuste ja otsuste jada.
Kas tunned ära: 3 ilutaime, millest on saanud invasiivne nuhtlus. Kuidas neist lahti saada?
Meie kohalikule elustikule pole ohtlikud ainult võõrliikidena kanda kinnitanud loomad, vaid ka mingil põhjusel inimese käest putku pistnud taimed.
Milliseid köögivilju tasub noppida miinuskraadidega ja isegi lume alt?
Lugejad on saatnud meile pilte, kuidas võtavad praegu porgandeid ja maapirne maa seest üles. See pole aga tegelikult mingi ime, sest osadele köögiviljadele just sellised temperatuurid meeldivadki.
Kasulikud nutirakendused, mis on abiks nii algajale kui kogenud aednikule
Aiasõpradele leidub kasulikke nutirakendusi, mis teevad elu lihtsamaks ja ühtaegu huvitavamaks. Tutvustame paarikümmend äppi, mis võiksid nutikal aiapidajal alati taskus olla.
Ohoo! Printsessipuu vallutas maailma tänu Hiina portselanile
Juba miljoneid aastaid on maailma eri mandritel kasvanud praeguse printsessipuu perekonna eellasi. Kõige kuulsam pereliige on Kesk- ja Lääne-Hiinast pärit viltjas printsessipuu ( Paulownia tomentosa). Just sellest puust ja tema perekonnanimest räägib käesolev lugu.
LOODUSE VÄGI | Piparmünt on vana taluaia taim, millel on rahustav mõju
Mentooli sisaldav piparmünt on olnud üks eestlaste tähtsamaid ravimtaimi. Taluaedades on teda kasvatatud juba vähemalt 150 aastat. Praegu on vähe aedu ja taimekaste, kus teda ei kasvaks.
Toekad ja soojendavad retseptid algavaks nädalavahetuseks
Niiskel ja pimedal ajal on kasulik süüa toite, mis tekitavad sees sooja tunde. Alati ei pea olema sellised toidud rammusad ja kaloriterohked.
JÕULUMUINASJUTT NÕMME KASKEDE ALL | Tallinna Rännaku lasteaias on imeline jõulumaja, mille saamislugu võiks inspireerida ka teisi
Tallinna Rännaku lasteaia pisipõnnid on õnneseened, sest tänu õpetajatele ja vanematele saavad nad tunda end nagu maal memme-taadi juures. Oluline on seegi, et majake sai sisustatud just laste joonistuse järgi ja nad ise olid sisustamisel tragid abilised.
TEEME ISE | Suursugune linnumaja
Jõulude ajal koguneb koju iseäranis palju pakendeid ja taarat, mille taaskasutamine on teretulnud.
Köök pere pesamunale
Kui väikesele poisile meeldib hirmsasti lasteaia mänguköögis askeldada, siis võiks ju äge köök olla ka tema enda kodus.
Kadri Tramm: nüüd saab minna ainult paremaks
| JUHTKIRI | LUGEJA KIRJUTAB | Aasta 2020 kirjutatakse ajalukku mustades toonides. See maagiliselt ümmargune aastanumber tõi meile palju muret ja hirmu, aga sundis ka igaveseks muutma mõtteviisi ja arusaamu.