Mai
01.05.2021
Laulja Toomas Anni: vahepeal keeras asi ikka päris hulluks ja tegin otsuse: mina juhin raha, mitte raha mind
Lugu ilmus esmakordselt 2021. aastal.Muusikul ja laululoojal Toomas Annil kulus esivanematele kuulunud 100aastase talu taastamiseks kümme aastat. Kui pandeemia andis paljudele aega ehitada, siis tema mure on pigem leida töid, mis oleksid veel tegemata.
AMMUTA INSPIRATSIOONI | Tubli perekond ehitas Nõmme mändide alla isikliku välispaa
Hakkaja naine ehitas meespere abiga koduaeda väliduši, millele annab sooja vee päikeseenergia. Kuumal suvepäeval või pärast aiatöid on see ideaalne paik, kus end mõnusalt värskendada.
Nipid, kuidas tõrjuda sipelgaid looduslike vahenditega
Mida teha, kui sipelgad tungivad üha enam kasvuhoonetesse, peenardesse ja kõnniteeplaatide vahele, kuid kemikaale koduaias kasutada ei tahaks? Õnneks leidub piisavalt ka keskkonnahoidlikke võtteid, millega oma aed ründajatelt tagasi võita.
Eva Luigas annab nõu, kuidas istutada tomati-, kurgi- ja kapsataimi
Maikuu on käes ja suuremad öökülmad loodetavasti möödas. Nüüd saab aknalaual ette kasvatatud taimed kütteta kasvuhoonesse või kapsaistikud avamaale istutada. Siin tasub järgida teatud nippe!
Eva Luigas annab nõu, kuidas teha kauaõitsev lilleampel või -konteiner
Suvelilled on tänuväärsed ilutaimed, kes suudavad sügiseni ennastunustavalt õitseda. Väiksemas mõõdus ampli saab valmiskujul poest soetada, kuid suur ja mitmest taimeliigist koosnev lillekast tuleb ise komplekteerida.
Kuidas kasvatada pirakaid maasikaid ja milliseid vigu tuleb kindlasti vältida
Ükskõik mida me oma aias ka ei kasvataks, maasikapeenar peab seal ilmtingimata olema. Mida tuleb teha, et maasikataimed annaksid head saaki, ja kuidas vältida kasvatusvigu?
Eva Luigas soovitab 12 maitsvat lehtköögivilja, mida kasvatada
Kõikvõimalikke salatitaimi, mille liiginimesse ei kuulu sõna “salat”, on minu arvates ekstra äge kasvatada. Kui asi õnnestub, saab iseend ja külalisi veidi erilisema roaga kostitada.
Aedniku öökapiraamat "KASVUHOONE A ja B"
Tiina Paasik KASVUHOONE A ja B Kirjastus Otto Wilhelm, 2015
Rabarberist on saanud kahjulik luusertaim, mida ei tohi süüa! Kuidas on lood tegelikult?
See on üks esimesi taimi, mille punanupsusid aiamaalt otsima läheme ja mille mahanüsimise oskuse juba lapsena kätte saame.
Tarkvarainseneri hobi: kasvatan rohkem kui 140 tomatisorti
“Kui tahad süüa erilist ja maitsvat tomatit, pead selle ise kasvatama,” ütleb Potitomat.ee asutaja Ingmar Pappel, kes põhitegevusena arendab Eestis populaarset Amphora dokumendihaldustarkvara.
Ohoo! Kauripuu, side maa ja taeva vahel
Uusmeremaa kauripuu, ladina keeles Agathis australis, on üks maailma vanemaid okaspuid. Et neid oma silmaga näha, tuleb ette võtta teekond maailma kuklapoolele.
Omanimelise puukooli juht Mihkel Saar: olen juba geenikoodilt taimekasvataja
Paljudes aiaärides jäävad silma uhked taimed, kõigil peal kenad sildid kirjaga “Mihkel Saar Puukool”. Uurisime Mihkel Saarelt, mismoodi käib eduka puukooli ülesehitamine ja elus hoidmine.
MAJAEHITUSE BLOGI | Maja kasvab suuremaks
2000ndate alguseks oli maja oma esialgsel kujul püsti pandud. Meil oli kahel korrusel mõnus suvine eluase, kus hädapärast andis ka talvel elada, ja me kasutasime seda võimalust vägagi aktiivselt, ehkki elamine oli päris kitsuke.
Pitskruvid ja höövlid on majapidamises vajalikud tööriistad
Meisterdamisega kipub nii olema, et süües kasvab isu. Samuti kasvab oskuste täienedes vajadus selliste tööriistade järele, millega saab teha veidi keerulisemaidki puidutöid.
Peenralt potti! Karulauk ja võõrasemad
Kummardus karulaugule • Löö taldrik või vannivesi õide
RETSEPTID | Värske, kerge ja kevadine 6 käiguga pidulaud - just nagu uhkes restoranis!
Päike käib kõrgelt, loodus tärkab ja õhk on lindude vidinast tiine. Nüüd tahaks erksaid värve ja turgutavaid vitamiine ka toidulauale, soovitavalt värsket, kerget ja krõmpsuvat rohelist kraami. Midagi sellist, mida saab juba aiast ja metsast korjata.
Kõige õnnetumast aknastki saab õigeid restaureerimisvõtteid kasutades iludus. Sinagi saad hakkama!
Kulina mõisa omanikku Evelin Poolametsa võib nimetada Eesti meistriks akende restaureerimisel. “Vanad aknad on nagu antiikmööbel, mille väärtus ajas kasvab,” ütleb ta ja õpetab lugejaidki vanu raame hindama.
Küülikutaks on küll tilluke, kuid omamoodi nõudlik ja aktiivne kaaslane: omanikul ta niisama molutada ei lase!
Nädalalehe LP peatoimetaja Kerttu Pass on hingelt koerainimene. Pärast eelmise lemmiku, taksikoer Juuli lahkumist tuli nende perre pisike krutskeid täis küülikutaks Nipi, kelle kasvatamise nippe Kerttu siinses loos jagab.
Marju Reitsak: suvi tuleb niikuinii
JUHTKIRI • LUGEJA KIRJUTAB