Juuni
01.06.2021
Kodu loomise lugu: Puusal oli mul aastaseks saav laps, teises käes reha, kartsin ju neid elukaid!
Älis ja Valter Heinleht kogesid omal nahal, mida tähendab üleöö talu- ja loomapidajaks saada. Nagu Vargamäe Krõõt jooksis Rämmi talu perenaine Älis läbi kõrvenõgeste, reha käes ja aastane laps puusal, ning ajas plehku pannud veisekarja taga. Nüüdseks on valust saanud võlu.
Suure-Jaagu talu hoovist leiti rahapada. Talu endise hiilguse taastamine võttis aastaid
Lokuta külas asub Suure-Jaagu talu, mida külavanem Mati Terestal ja ta abikaasa Gerda on suure hoole ja armastusega 16 aastat taastanud.
Eva Luigas soovitab juunis teha neid aiatöid. Lisatud Thuni külvikalender
Juunis on aias kõik lopsakalt kasvama hakanud - nii kultuurtaimed kui ka umbrohud. Tomatitaimed vajavad hoolduslõikust, kahjurid tõrjumist, muru-umbrohtudele tuleb teha säru ja kõrgekasvulised taimed tuleb toestada.
AED VÕIB OLLA IGAVENE | Imeline Scampston Hall & Gardens peidab endas pea 1000 aastat ajalugu
Oleme harjunud, et Inglismaa aedade ajalugu võib ulatuda mitmesaja aasta taha. Scampston Hallist on aga teateid juba William Vallutaja ajast XI sajandil, mil rüütlid said endale Yorkshire ’i krahvkonnas maid.
Mis on kastipeenarde fenomen? Kas sul on telelikult ka mõtet oma aed kastidesse rajada ja kuidas seda täpselt teha?
Mida aeg edasi, seda rohkem kastpeenrad moodi lähevad. Mõnele küll tundub, et kastimajandusega jända­mine tähendab mõttetut kulutust, aga teised, kel on kastpeenardega juba rohkem kogemusi, kiidavad neid taevani.
Eva Luigas soovitab: 12 toredat kõrvitsat, mida saab juba suvel süüa
Suvikõrvits kuulutati ametliku taimenimena alles hiljuti parketikõlblikuks. Tegemist on pigem kulinaarse nimega, mis sobib kõigile neile kõrvitsalistele, kelle vilju tarvitatakse verinoorena.
Aedniku öökapiraamat | Ruutaiandus
Anne-Marie Nageleisen Ruutaiandus. Rikkalik saak väikeselt pinnalt Kirjastus Varrak, 2015
ASI SELGEKS | Igal aiakangal on oma eesmärk, kuidas neid õigesti kasutada?
Aianduskangaste küsimus tekitab aiapidajates üksjagu kirgi. Ühed ei kasuta neid üldse, teised pooldavad tuliselt ja kolmandad ei tea, mis vahet neil on ja kus peaks üht või teist kasutama. Segadusse aitab selgust tuua aednik Maie Steinfeldt.
Võtke aega taimi vaadelda, et märgata kahjureid. Ühel märkamatult saabunud hetkel on juba liiga hilja
Jahedal kevadel võib juhtuda, et kutsumata külalised ilmuvad välja alles siis, kui neid enam kartagi ei oska. Sellepärast ei tohi aednik kauaks jõudehetki nautima jääda.
Väekatel metsmaasikatel on sisuliselt kulla hind. Selgitame, miks nad seda väärt on!
Punetav maasikavälu on paik, mida ei reedeta parimalegi sõbrale. Isegi pihutäiel pisikestel magusalt lõhnavatel ja maitsvatel metsmaasikatel on kulla hind, rääkimata purgitäiest moosist.
Saaremaa puukoolist puid ei saa, küll aga esinduslikke pojenge
Saaremaa puukoolist kadakaid ja elupuid osta ei saa. Marko Toomere ja Rain Arro rajatud ettevõte on pühendunud ainult pojengidele.
MAJAEHITUSE BLOGI | Väljast suur, seest põnev
2007. aastaks oli meie maja omandanud üsnagi aukartustäratavad mõõtmed. Tubade pindala oli kokku u 200 ruutmeetrit, peale selle veel majaalused vabas õhus olevad terrassid. Teismeikka jõudnud lapsed ehitasid valmis ka kolmanda korruse magamisala.
Oma kogemus | Vannituba vanasse majja - kaks kuud paberimajandust, kuu ehitamist ja 25 000 eurot
Vanasse maamajja korralikku ihuharimisruumi ehitada pole sugugi lihtne. Keeruline pole ehitamine, vaid sellega kaasnev bürokraatia. Eesti Päevalehe ajakirjanik Tuuli Jõesaar kirjutab värvikalt, kuidas see nende perel lõpuks õnnestus.
Peenralt potti | Nii lehti kui õisi
Igikestev rukola • Mitmekülgsed mustasõstralehed • Juuni õied toidulaual
Suvesüda söögilauas. Algab itaaliapäraselt, aga siis läheb käest ära
Sumedad ja soojad ilmad, valged ööd, puhkus. Ei tahakski nagu süüa midagi muud kui pisikesi värskeid kartuleid või ja soolaga, rediseid, maasikaid ja jänesekapsaid. Jaaniajal natuke šaslõkki ja kõvasti rohelist sinna kõrvale. Puhtaid maitseid ja kauneid värve. Mõnus aeg, mida nautida.
Kuidas värskendada verandat ilma eelarveta?
Kodu muutmiseks on eelkõige vaja head ideed ja kuhjaga pealehakkamist. Nendest saigi alguse meie pere järjekordne remondiseiklus, millest sündis eelarverahata armas ja inspireeriv kodune maalistuudio.
Tarmukas linnukasvataja ravis vigaste jalgadega koorunud tibu agaraks siblijaks
Hobi korras linnupidajal Margot Sepal on aastatepikkune linnukasvatus­kogemus. Ehkki tal tuleb igal aastal mõne murega silmitsi seista, mõjus sellekevadine tibumure alguses päris ehmatavalt.
Kadri Tramm: kohe üldse ei tahtnud linna tagasi
JUHTKIRI • LUGEJA KIRJUTAB