Juuli
01.07.2021
Noor pere rajas omale kodu vanausuliste majja, igast toast avanes tõeline võlumaailm
Meside pere on puhunud uue elu sisse kolmele Varnja küla majale, edendades ja hoides nõnda vanausuliste kultuuri. Nad töötavad hommikust õhtuni ja see pakub neile naudingut. “Me vist ei oskakski teistmoodi,” ütlevad nad rõõmsalt.
Need roosisordid on tõestanud end ka kehvemates tingimustes, seetõttu me neid kasvatamegi!
Täispäikeselise, ent väga tuulise rannaaia omanikud Helve Urva ja Rein Annusver on aastaid otsinud oma aeda sobivaid roose. Nüüd on üksjagu sorte lõpuks paigas.
FOTOD | Maie Aeda külastades astud just kui muinasjutumaailma väravast sisse
Otse Paikuse alevi südamesse on aednik Maie Vridolin rajanud lopsaka Inglise stiilis kollektsioonaia, kus on võimalikult palju arvestatud looduslähedust. Perenaise järgi on aed saanud ka nime – Maie Aed.
Eva Luigas soovitab juulis teha neid aiatöid. Lisatud Thuni külvikalender
Juulis saabub suve keskpaik ja tavaliselt on see kuu ka kõige kuumema ja kuivema ilmaga. Tõsi, tänavu oli juba juunigi tavapäratult leitsakuline. Mida saab aednik teha, et ta taimedel oleks kuumal suvel kergem?
Eva Luigas soovitab: tehke suvel salatite korduskülve! Lisatud 12 lemmiksorti
Tarbeaia rajaja paneb kindlasti külvinimekirja mõne aedsalati sordi, sest neid on lihtne kasvatada. Peale selle näevad nad peenral imeilusad välja.
Eva Luigas annab nõu, kuidas kasta targalt, säästes vett ja aega
Kui tükk aega pole vihma tulnud ja temperatuurid on suviselt kõrged, kipub madalaks pöetud muru kõrbema ja taimed vajuvad peenral januselt longu. Selleks et kastmisest põuasel ajal maksimaalselt kasu oleks, tuleb seda teha targalt.
Mullamutid teevad aias palju kahju. Kuidas nendega rinda pista?
Nii mõnigi mardikavastne leiab tee muti kõhtu, mille tulemusena jääb ära küsimus, kes on roosilehed auklikuks purenud või köögiviljades madistamas käinud. Niisiis on mutt isevärki aiapidaja, kes sööb kahjureid ja annab oma väikeste käpakestega panuse ka mulla heaolusse. Ometi pole me sellega rahul.
Väekas kurgirohi viib kurvameelsuse, värvib lõnga siniseks ja on veel mitmel üllataval moel kasulik!
Kurgirohi on aias üks neid umbrohtusid, keda ei tohi välja rohida. Ta on aia kuninganna.
Peenralt potti | Sa ei kujuta ette, mis asjad kõik süüa kõlbavad
Kõrvitsaõied pannile • Harvendustaimed suupisteks • Ürdid vihku
KOGEMUS | Kuidas ma ehitasin vannitoa vanasse majja ja milliseid üllatusi teel ette tuli
Maakodu eelmises numbris ilmus Tuuli Jõesaare vannitoaehituse-järjejutu esimene osa, milles lõppes paberimajandus ja algas tõeline ehitus. Paberimajandusega võrreldes osutus ehitamine autori arvates märksa igavamaks.
MAJAEHITUSE BLOGI | Meie Muhu kodu lugu. Esimese koroonalaine ehitised
Aastate kuludes olime oma krundile ehitanud mitu uut hoonet. Need paigu­tusid meie umbes kahehektarilise maa­üksuse eri osadesse mererannani välja.
FOTOD | Vaata, kuidas on õige teritada puidutööriistu
Iga uus höövel vajab enne kasutusele­võttu teritamist ja laastumurdja reguleerimist. Niisamuti tuleb talitada kõigi teiste puidutööks vajalike lõikeriistadega.
RETSEPTID | Toekamad suvised söögid
Suvi on tore! Suvel on soe, aga vahel ei ole ka ja siis tahaks päris toitu. Sellist hästi lihtsat, aga sooja, mis maitseb, nagu oleksid maavanaema juurde sattunud. Head isu!
Originaalne õhulise kujundusega uks
Julgus tavatute sisustuselementidega katsetada teeb kodu kordumatuks ja omanäoliseks, kirjutab Sälli Hinrikus ning õpetab, kuidas meisterdada pilkupüüdvat ruumi eraldajat.
Kas teadsid, et õunad mängivad olulist rolli nii ajaloos kui mütoloogias
Teide vulkaani põhjajalamil juhtus tuhandeid aastaid tagasi katastroof: umbes 10 km laiune riba vulkaanilist pinnast libises maalihkega ookeani. Tekkinud orule annavad subtroopilised laiuskraadid merelise kliima ja vulkaaniline pinnas jagab taimedele rikkalikult toitaineid.
Elu kutsikaga pole klantspilt
“Isegi parima tahtmise juures on raske edasi anda kõiki emotsioone, mida kutsikas pakub. Iga uus koduloom kirjutab oma pere elule uue peatüki või lausa raamatu,” kinnitab kutsikaomanik Pille Kalda.
Eva Luigas: on käes naudingute aeg
JUHTKIRI • Lugeja kirjutab