August
01.08.2021
Meie koju kolis kassipoju
Suhtekorraldaja Indrek Lindsalu oli aastakümneid sügavalt veendunud, et on koerainimene. Kuni ühel päeval otsustati ikkagi perre võtta kass.
Otepää aasta ema ja mullune aasta isa näitavad oma muinasjutulist talu
Tänavu Otepää valla aasta emaks valitud Marge Roio ja mullu aasta isa tiitliga pärjatud Valmar Kängsepa peres kasvab üheksa last. Peale 11-liikmelise pere annab Hobusaare talu peavarju hulgale loomadele ja lindudele alates kanadest ja lõpetades sebrade ja paabulindudega.
Ära jäta tegemata: 9 püsilille, mida augustis külvata
August on meie aedades kõige õiterohkem kuu. Lillepeenardes peetakse lausa õitsemise olümpiat.
Eva Luigas soovitab augustis teha neid aiatöid
Algajal aednikul võib muidugi tekkida küsimus, miks peaks keset suurt suve hakkama sügisväetist andma. Miks ei võiks seda teha siis, kui kalendrisügis kätte jõuab?
LUGEJAMÄNG | Minu ilus lillepeenar
Maakodu suvine lugejamäng, milles kutsusime teid saatma fotosid oma lemmikpeenrast, on lõppenud. Toimetus otsustas auhinna anda Kadaka talu perenaisele Anneli Salustele, kelle loodud istutusalad on maitsekad, taimede valiku poolest huvitavad ja sulavad ümbritseva loodusega ühte. Palju õnne! Teie võitsite aednik.ee kinkekaardi väärtusega 100 eurot.
Pohlade korjamise aeg on käes! Lisaks toidule kasutatakse neid ka tervise turgutamiseks
Augustikuus on metsades midagi sellist, mis tuletab eestlasele meelde, et jõulud lähenevad. Männimetsades ja sooservades saavad valmis pohlad, mis on ühtlasi tervislikud kui ka maitsvad.
Eriti põnev! Võru linna piiril köidab möödasõitjate pilke lilli täis mossee!
Võru linna piiril köidab möödasõitjate pilke lilli täis vana Moskvitš. Perekond Proskini õuel seisev lilleline mosse on sotsiaalmeedias kõvasti laineid löönud. Perenaise sõnul on tahetud isegi selle esitulesid ära osta.
Nädalavahetusel seenele! Kas tead, millised on tatikud?
Tatikute perekonda kuuluvaid seeni alahindavad eestlased teenimatult. Selles võib olla süüdi nende nimi, kuid nimest ei maksaks end heidutada lasta.
Appi, mu aias on taimehaigused! Mida ette võtta?
Taimehaigused võivad kahjustada ja hävitada nii üksikuid taimeosi kui ka kogu taime. Peale selle väheneb nende tõttu saagi kvaliteet ja dekoratiivsus, mis mõlemad on inimesele olulised.
Talu, kus kasvavad tõeliselt kirjud viljad
Kui pealinlane, saarerahvast rääkimata, näeb poes pakendeid pisikeste nunnude peetide või mitut värvi porganditega, võib ta mürki võtta, et tegu on Saaremaa ühe suurema köögiviljakasvataja ja pereettevõtte Rautsi talu toodanguga.
Noor pere kolis Peipsi äärde, pani kasvama ühe tšilliseemne ja see muutis nende elu
Kui Sten ja Anett Kallari neli aastat tagasi Peipsi järve äärde maja ostsid, polnud neil aimugi, millega maal tegelema hakata. Väikese tütrega emapuhkusel olles pani Anett idanema tšilliseemned ja oh üllatust – korraga oli tal 200 taime! Sealt nende pere tuline teekond algaski.
Kas teadsid, et lipumasti saab ise teha?
Kui kodumaja on korda tehtud, teeradade ja muru rajamine lõpusirgel, on viimane aeg mõelda, kuidas kõigele tehtule väärikas punkt panna. Tähiseks, et nüüd on kõik valmis, võiks aeda püsti panna lipumasti. Töövõtted näitab ette meistrimees Margus Proos.
MAJAEHITUSE BLOGI | Äkki helises telefon. Kõlarist kostis ema hääl: "Urmas, su maja põles ära!"
16. detsember oli tore päev. Pidasime Tallinnas lapselapse sünnipäeva, õhtu venis pikaks. Sõitsime autoga kodu poole, lõbus jutuvada ei katkenud ka punase fooritule süttides. Äkki helises telefon. Mari vajutas kõlarile ning kostis minu ema (tema majapidamine on Kuivastus meie naabruses) hääl: “Urmas, su maja põles ära!” Autole langes raske vaikus, olukord tundus ebamaine. Roheline süttis, sõitsime vaikides ja šokeeritult kodu poole. Pingutasime kuidagi poolunes väherdes hommikuni magada.
Kui lihast on kõrini, valmista midagi hoopis kalast!
Suvi hakkab tasapisi otsa saama. Liha on juba söödud küll ja küll, sellepärast tuleb vahel lausa vastupandamatu kalaisu. Taimetoitu on mul alati meeles süüa, aga kala… Sellele pean ikka mõtlema, et nüüd sööme kala.
Tuntud hoidisteretseptide looja jagab põnevaid soovitusi hoidistamiseks
Kirg köögivilju säilitada ja uusi retsepte välja mõelda võib ligi hiilida tasahilju ja sõprade utsitusel. See juhtus ka Kai Põldvee-Mürgiga, kes on üks Eesti tuntumaid hoidiseretseptide katsetajaid ja loojaid.
Kuidas säilitada vilju, mida kohe ei jõua ära süüa?
Peenralt korjatud supiroheline, salatid ja ka poolikud viljad, millest ei jõua kõike korraga ära süüa, säilivad külmikus kõige paremini, kui keerad nad veidi niisutatud rätikusse. Tomatisaak tuleks aga säilitamise korral enne täisküpsemist ära korjata.
Vanadest laskemoonakastidest saab teha veinikeldri
Päris oma kodu väärtus seisneb muu hulgas võimaluses luua endale keskkond, kus saad teoks teha salajasi unistusi, olgu see siis bailabaar või isiklik köögialune veinikelder.
Aednik! Nüüd on aeg oma raske töö vilju nautida!
Tänavune suvi on olnud erakordselt kuum ja kuiv. Neil, kes tarbeaiast saaki ootavad, pole olnud lihtne: lõputu kastmine, varjutamine, võitlus lehetäidega – ammu pole saak nii raskesti kätte tulnud. Aga seda suurem on rõõm!
Osale konkursil “Kaunis maakodu 2021”!
Ajakiri Maakodu jätkab traditsiooni otsida üles Eestimaa kaunimad maakodud ja pärjata silmapaistvaimad neist tiitliga “Kaunis maakodu 2021”.