September
01.09.2021
Nõukaaegse suvila totaalne muutumine
Ehkki metsviinapuudesse uppunud vana nõukaaegne suvila tundus esmapilgul veidi hirmutav, võlus see spordihuvilist peret niivõrd, et on neile nüüd saanud armsamaks kui linnakorter. Pool suvilat ootab veel vuntsimist, kuid suur töö on juba tehtud.
KÜLASKÄIK | Lääne-Eestis on tükike Metsikust Läänest
Vahur Lauri (57), kes on ligi 30 aastat töötanud Eesti Televisioonis, ostis oma esimese kaabu ja kauboisaapad ülikooli ajal Lääne-Berliinist. ETVs hakatigi teda kohe kauboiks kutsuma, sest esimene saade, mida Vahur tegi, kandis pealkirja “Holster” – nahast vutlar, milles hoitakse tulirelva.
Elu kolme tiibeti mastifiga: doonorlus, massaaž ja võimlemistrenn on vaid väike osa selle perekonna koerte tegemistest!
Tallinna Heleni kooli direktor Erki Korp kirjutab tiibeti mastifitest Norast, Boost ja Bagirast, kelle ümber on viimased kaheksa aastat keerelnud tema pere elu. “Need suured karvapallid on pakkunud meie perele lõputult emotsioone, aga muutnud kindlasti ka meid ennast ja meie elu,” ütleb ta.
Vaata ja imetle, milliseid ilulauke saab meil aias kasvatada!
Sügisel sibullillede istutamise ajal kiputakse rohkem rääkima nartsissidest ja tulpidest, aga uhkete õiepallidega laugud kipuvad jääma tagaplaanile. Anu-Kristin Tara, kes ise neid kauneid taimi kasvatab, tutvustab oma lemmikuid.
Eva Luigas soovitab teha need aiatööd ära enne külmade tulekut
Sügis on nüüd ka kalendri järgi kohal, kuid kuivad ja päikselised ilmad meelitavad aeda. Siin on need sügistööd, mille võikski ilusa ilmaga ette võtta - aiatöö võiks ju olla nauditav ja pakkuda rahuldust tehtu üle!
Just neid tööriistu ja raamatuid on vaja igal sibullillekasvatajal!
Abiks lillesibulate mahapanijale • Aedniku öökapiraamat
Eva Luigas soovitab: 12 üliägedat sibullille, mis tasub juba sellel sügisel mulda pista!
Kui sibullilled varasügisel aiaäridesse müügile jõuavad, võtab valik silme eest kirjuks ja varem läbi mõeldud ostunimekiri võib ununeda. Tänu ostuhullusele võivad seejuures aeda jõuda taimed, kellest hiljem kujunevad kõige suuremad lemmikud.
Vastuoluline palderjan peletab luupainajad ja annab rahuliku une, ent samas ajab kassid hulluks. Vaata, milleks see taim veel kasulik on!
Palderjanitaime enam eriti ei tunta. Ent ta on taim, mis sinu juurde tulnuna jääb sind saatma.
Kogenud viinamarjakasvataja soovitab: millised sordid edenevad hästi, millistest saab parimat veini, milliseid tasub kodus kasvatada
Viinamarjakasvataja ja kauaaegne Räpina aianduskooli puuviljanduse õppejõud Jaan Kivistik jagab viimase paari aasta viinamarjakasvatuse kogemusi ning soovitab sorte, mida koduaeda istutada ja millest veini teha.
Peenralt potti! Kuivata tervislikke snäkke ja söö rooskapsaid
Kuivata juurvilju • Mine pähklile • Murra rooskapsataimede ladvad
Kes seda enne kuulnud on, et koer viinapuud maha paneb? Murimäel just nii juhtuski!
Murimäe veinikelder pole saanud oma nime niisama naljaviluks, vaid tõesti koer Muri järgi.
MAJAEHITUSE BLOGI | Meie Muhu kodu lugu. Projekt
Veebruariks oli üldine ettekujutus uuest majast selginenud: uus maja = vana maja osa + maja otsas paiknenud kuur. Suur köök, galerii ja abiruumid esimesel korrusel, laste perede ruumid teisel korrusel.
Pidu! Ja perenaine ei jooksegi köögi vahet
Septembris on palju uusi algusi. Kas lähed ise kooli või läheb sinna laps. Tehakse plaane ja iga uut algust on ju paslik tähistada. Ma ise mõtlen vahel, et teeks ometi sellise koosviibimise, kus perenaine õitseb ise ka lauas, mitte ei jookse aina köögi vahet. See nõuab küll pisut rohkem planeerimist ja ettevalmistusi, aga pidu saab hoopis uue hingamise. Soovitan proovida!
HEA IDEE | Vanast kasvuhoonest võib saada ka baila-baar
“Üks pere ehitas omale vanast kasvu­hoonest baila -baari, kus korraldatakse veiniõhtuid ja põnevaid üritusi,” oleme juba mitu korda kuulnud võõrasse seltskonda sattudes, kui jutt veereb maaelule ja ehitamisele. Need oleme meie ja baila -baar on meie koroonaaja ehitus.
Ei tea, mida veel seentega teha? Marineeri neid Maakodu lugeja lemmikretsepti järgi, mis on pärit Nõukogude Naisest
Augustikuu ajakirjas kutsusime teid üles saatma lemmikhoidiste retsepte. Aitäh kõikidele kirjutajatele! Lugejamängu auhinna, Fiskarsi All Steel Pure praepanni saab endale Malle, kes saatis meile tatikute marineerimise õpetuse. Palju õnne!
Kadri Tramm: eestlane elab ja töötab kogu suve selle nimel, et talveks valmis olla
| JUHTKIRI | LUGEJA KIRJUTAB | Sel suvel sattus meie maakoju Panama tütarlaps. Ta esindab Panama põlisasukaid indiaanlasi, on õppinud aastaid Lõuna-Koreas ning üldse tark ja terane.