November
01.11.2021
KAUNEIM MAAKODU 2021 | 630 kilomeetrit, 12 tundi ja 3 õnnelikku peret
Ühe vihmamärja päeva varahommikul startis Maakodu toimetus Eesti-tuurile, et konkursi “ Eesti kauneim maakodu 2021” võitjaid autasustada.
Hakkaja naine taastas oma vanavanaisa talu 1930ndate stiilis ja seda vaid üheksa kuuga
Tallinnast pooletunnise autosõidu kaugusel Tuula külas asub roheline Kaldamäe talu. Triin Hertmann mõtles juba lapsena, et ühel päeval tahaks ta vanavanaisa Johannes Dunkelile kuulunud talu korda teha.
Jupikesest paekiviseinast sündis uhke abihoone talule
Uuskõrtsi talu abihoone on näide sellest, et isegi kui vanast hoonest on alles vaid vundament ja jupike paekiviseina, võib sellest saada tõeline kaunitar.
Viie lapsega pere kolis maale: kui süda ikka kutsub, tuleb minna!
Mirjam ja tema abikaasa Vitali ostsid talu, võtsid oma viis last ja kolisid Sauelt Pärnumaale. Nad ütlevad, et kui ikka süda kutsub maale, tuleb südant kuulata – küll ka mõistus järele jõuab!
Sünnipäevalaps Krista Lensini külmikus elavad vihmaussid, akvaariumis aksolotlid ja hiidteod ning öösiti hauguvad suhkru-liugurpossumid
Kanal 2 saate “Õhtu!” toimetaja Krista Lensini kodu külmkapist võib vorsti, juustu ja piimatoodete kõrvalt leida ka vihmausse, jahuusse või sääsevastseid. Mõnikord isegi veekausis lamava elus aksolotli, natuke vesilikku meenutava veidra veelooma. Miks ometi?
Idülliline aed Saaremaal, mis on ise end kujundanud
Irma ja Ivo Uustulndi konkursi "Kauneim maakodu 2021" finaali jõudnud aia lugu sai alguse 21 aastat tagasi, kui nad ostsid Saaremaale Nasvale krundi. Nüüd on seal kaks maja ja 1,5 hektarit aeda.
Eva Luigas soovitab novembris teha ära need aiatööd. Lisatud Thuni külvikalender
Selleks et aednik saaks südamerahus talvele vastu minna, peaks ta aias veel üht-teist ära tegema. Kes soovib teha sügiskülvi, siis siin olemas ka Thuni külvikalender, mida järgida.
Eva Luigas soovitab istutada sügisel lillekasti just need taimed
Kuni külm veel tugevasti ei näpista, saab üsna paljude taimedega õiteilu luua ja rõdukasti või terrassipotti rõõmsavärvilisi taimekompositsioone istutada.
SAMM - SAMMULT ÕPETUS | Teeme ise aias vajalikku lehemulda
Ennemuiste, kui inimesed polnud veel paiksed, võeti mullast kõik, mis võtta andis, ja koliti siis elamine mujale – uus osmik püsti ja selle ümber ka kapsamaa. Need ajad on ammuilma möödas ja kes on kord end muga­vasti sisse sättinud, seisab hea ka aiamaa eest.
Pune leevendab köha ning sobib hästi toidu maitsestamiseks
Hurmavalt lõhnaval punel on alati olnud Eesti looduses ja eestlaste uskumustes, kommetes, toidulaual ja ravimikapis oluline koht.
Aedniku öökapiraamat | „Aiast siin- ja sealpool aknalauda. Nõuandeid taime­kasvatajale läbi aasta“
Novembris, kui suuremad aiatoimetused on tehtud, on aega pisut mahukamatesse aiandusraamatutesse süveneda. Just selline ongi tuntud aianduskonsultandi Eneli Kägeri kirjutatud teos.
Kuus isuäratavat küpsetist külmadeks novembriõhtuteks
Pimedatel novembrikuu õhtutel võiks toas hõljuda mõnus küpsetuslõhn. Üle päeva võiks ahjust tulla mõni pirukas, selline on minu unistus.
Tahaks endale puukuuri ehitada? Hobiehitaja Margus Teska õpetab!
Hobiehitaja Margus Teska peaks olema Maakodu lugejatele juba tuttav. Oleme kirjutanud tema ilusast jõulu­terrassist ja laevakujulisest lemmik­loomade mängumajast, mis võitis koroonaehitiste konkursil ühe peaau­hinna. Nüüd on ta püsti pannud uhke puukuuri ja kirjutab, kuidas see valmis.
Normandias valmib just praegu õuntest imemaitsev siider ja kalvados. Vaatasime kohapeal, kuidas nad seda teevad
Prantsusmaal, täpsemalt Normandias on sügis kibekiire tööaeg. Sajad tuhanded tonnid õunu korjatakse kokku ning villitakse siidriks ja kalvadoseks. Käisime kohapeal uurimas, kuidas nad seda teevad.
Maakodu peatoimetaja Kadri Tramm: uues rubriigis “Maale elama” kirjutame peredest, kes on alles hiljaaegu otsustanud maale kolida
Lugejamäng • Lugeja kirjutab • Juhtkiri