Jaanuar
01.01.2022
JUHTKIRI | Kadri Tramm: maal elamine ongi kohanemine
Detsembri alguse pakane tõmbas meilgi maakodus korraks hinge kinni. Vanas saunas, mida kasutame praegu pesuruumina, külmusid veetorud ära. Ei olnud sooja ega külma vett ja ka pesu ei saanud pesta. Ilmatarku kuulates polnud lootustki, et olukord lähipäevil muutuks. Leidsime lahenduse – ostsime poest kümme meetrit uut veetoru, ühendasime ära ja elu läks edasi.
Maale kolinud nelja lapse ema: see, et ma ei pea lastele taksojuhiks olema, tekitas vau-efekti!
Merit Sarv (36) ja Aivar Mantsik (47) ning nende neli last on pärast mitut koduvahetust end lõpuks sisse seadnud Järvamaale Muraka tallu. Plusse on maaelul linnalähedase koduga võrreldes õige mitu.
Kuidas uurida oma talu ajalugu? Internet teeb selle eriti lihtsaks
Sageli pole maale elama asujatel oma uue elupaigaga varasemat sidet, kuid varem või hiljem tekib huvi talukoha ajaloo vastu. Talvekuudel on parim aeg uurida kodutalu ajalugu.
Pere ehitas vana puukuuri ümber nelja küttekoldega pitsakojaks
On peresid, kus on olemas kõik: lapsed, põllumaad ja loomad ning mis peaasi – armastus üksteise ja töötegemise vastu. Selline on perekond Kelneri elu Kivi talus Põlvamaal. Nende pitsakoda jõudis ka konkursi „Eesti kauneim maakodu 2021“ finaali.
KAUNEIM MAAKODU 2021 | Hakkaja mees ehitas kahe aastaga eimillestki sauna
“2016. aastal tuli esimene mõte, et sauna oleks vaja. Võtsin sae ja läksin otsejoones metsa sobivaid haavapuid otsima,” alustab Herma talu kuldsete kätega peremees Jüri Spitsõn oma saunaehitamise lugu.
Vaarikavarretee aitab nii külmetushaiguste kui ka valuliku kuupuhastuse puhul
Vaarikamarjad on võrratud ja neist keedetud moos tõeline delikatess. Ent rahvameditsiin ei hinda ainult marju, vaid kogu vaarikataime lehtedest varteni.
KAUNEIM MAAKODU 2021 | Kesk-Eestis laiub kahel hektaril imeline aiapärl
Terje ja Rene Tamm on 13 aastaga rajanud Järvamaale Imaverre imekauni aia, mille väravad on suvel valla ka külalistele. Visioon, armastus, kirg ja töökus on märksõnad, tänu millele on lagunenud hoonete ja mutimullahunnikutega ülekülvatud maast saanud võrratute vaadetega aiapärl.
Eva Luigas selgitab, kuidas seemnepakilt vajalik info välja lugeda
Jaanuaris, kui aiakeskuste jõulumaad on kokku pakitud, läheb aiahooaeg mürinaga käima ja on aeg hakata seemneid hankima.
Seebita noored viljapuud sisse ja hulk teisi nippe, kuidas aiataimi talvel metsloomade eest kaitsta
Tuttsaba-jänkut, suurte niiskete silmadega kitsekest ja vahvate vurrudega hiirt kujutatakse raamatus või multifilmis enamasti sõbralike tegelastena, kes ei tee kärbselegi liiga. Aias on asjalood pisut teisiti.
Vaimne õpetaja Ingvar Villido: Hobi aitab astuda välja argielu rutiinist
“Hobiga tegelemine on aeg iseendale ja seda aega tuleb võtta,” ütleb teadvustamise õpetaja Ingvar Villido, kes on ehitanud puutöö jaoks oma koduhoovi 60ruutmeetrise töökoja.
Prantsuse köögist inspireeritud lihtsad retseptid
Jaanuar ja uus aasta. Äkki tuleb parem, kergem ja õnnelikum? Võib-olla saame lõpuks ometi rohkem reisida? Mina olen viimase kahe aasta jooksul käinud kaks korda Lätis. Ja nüüd, oh imet, sattusin Pariisi!
Vana puhvetkapp sai uue elu viskibaarina
Päevinäinud mööblit ümber tehes ei maksa piirduda üksnes selle ülevärvimisega. Kui muuta veidi ka esialgset konstruktsiooni, võib tulemus kõiki üllatada.
Mis keeles kõnelevad pardid?
Kirjanik Kaur Riismaa mõtiskleb inimese ja tema loomade vahel kujunevast ühisest keelest, mis aitab neil üksteist paremini mõista.