Suvi aias
02.04.2022
Kadri Tramm: Suvi tuleb siiski - tasub seemneid külvata
JUHTKIRI • LUGEJA KIRJUTAB
Anu ja Mart Kalmu paradiis Eesti serva peal
Graafik Anu Kalm ja Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm on oma Saaremaal asuvat maakodu hoidnud põhimõttega: muuta nii vähe kui vajalik ja hoida olemasolevat nii palju kui võimalik.
Saab küll! Noor pere muutis vana talumaja Kredexi toel A-energiaklassi hooneks
Kredexilt kodumaja renoveerimise toetuse saamine olevat õnnemäng, ent Kruusamäe talu noor pererahvas suutis bürokraatiast läbi närida ja oma maja suisa A-energiaklassi vääriliseks ehitada.
Tormimurrust sai kamina ümber mõnusa katusealuse ja mööbligi sisse
Haeste talu pererahvas Hiiumaal on õuele ehitanud tormimurrust ja kadakatest vahva varjualuse, kuhu mahub suveõhtutel istuma kogu nende suur pere.
Puukooli pidaja: Eestis kasvatatud taimedel on sissetoodute ees mitmeid plusse
Harjumaal asuv Karla küla on kuulus oma aiandustalude poolest. Ühes neist, Tõnise puukoolis kasvatab Tõnis Tenso pere mitmesuguseid lehtpõõsaid ja annab igale ostjale kauba peale kamaluga kasvatustarkusi kaasa.
Aiatööde kalender aprillist augustini
Aiatoimetuste kalendris on kirjas kõik olulisemad aiatööd. Planeeri oma tegemised nädala kaupa läbi – siis on kindel, et kõik vajalik saab tehtud.
AIAHOOAEG | Aednikule vajalikud tooted mullapressist umbrohu leegitajani
Valik tooteid, mis aiatöid ja taimede eest hoolitsemist hõlbustavad.
Kaevamisvaba aiandust viljelev naine on sellest vaimustuses ja jagab oma kogemusi
„Ma pole iial nii vähe aiamaal rohinud ja saagi üle ei saa kurta. See meetod on lihtsalt vaimustav!“ ütleb Põlvamaal asuva Üvasi talu perenaine Anne Grünberg, kas viljeleb toredat aiandusviisi – kaevamisvaba ehk no-dig-aiandust.
Mis on kaevamisvaba aiandus ehk no-dig gardening?
Nagu nimigi ütleb, ei kaevata ega künta selle viljelusviisi puhul maad. Vähe sellest, ka rohimist on sellises aias vähe. Ja see pole veel kõik – kaevamisvaba aiandus võimaldab saada tavaviljelusega võrreldes sama koguse saaki väiksema pinna pealt.
Teed, platsid ja rajad – aiaruumi lahutamatud osad
Teede ülesanne aias on äärmiselt oluline, on nad ju omamoodi aia selg­roog. Teed jagavad aiaruumi, suunavad aiasolijat, nad viivad ja toovad.
Aiatööriistad vajavad hooldust
Kui aiatööriistad jäid sügisel korrastamata, tuleks see töö nüüd esimesel võimalusel ette võtta.
Kuidas rajada suvi läbi õitsev lillepeenar liivasesse aeda
Liivase pinnasega aias on väga erilised tingimused ning seal saab kasvatada just neid taimi, mida savikal ja heal aiamullal kasvatada ei õnnestu. Liivast mulda armastavaid taimi on õnneks palju ning õiteilust keegi loobuma ei pea.
Umbrohud on väga mitmepalgelised ja neist vabanemine nõuab seetõttu erinevat taktikat
Pisut umbrohtu peenral ei ole veel põhjus endale etteheiteid teha, siiski ei rõõmusta köögiviljapeenral või roosipõõsas elutsev umbrohi meid sugugi.
Lööra lilletalu kasvuhoonetest pärit lõikelilli hakatakse aprillis müüma Soome
Harjumaal Lööra külas kasvatatakse erilisi lõikelilli. Vana aja nelke sealt nõutada ei tasu, lõvilõugu, rukkililli ja lillherneid aga küll ning kaupa veetakse Eesti lillepoodidele lisaks ka üle lahe Helsingisse.
Eva Luigas soovitab gladioolisibulad maha panna toomingate õitsemise ajal
Suve teises pooles hakkavad paljudes aedades õitsema uhked gladioolid. Kes nende õite ilu oma aias nautida soovib, peab selleks juba kevadel valmistuma.
Aedniku öökapiraamat | Suur toalilleraamat
Jaan Mettik SUUR TOALILLERAAMAT. Teejuht taimede valikul ja kasvatamisel Kirjastus Varrak, 2015
Lilla sisu või spargli kujuga - gurmeekartulid on paras üllatus
Piia ja Meelis Tiigemäe kasvatavad Rebase talus toredaid kartulisorte, mida nad õigusega gurmeekartuliteks nimetavad. Need mugulad võluvad meid silmapilkselt eriliste värvidega, veidi hiljem tõdeme, et iga sordi maitse erineb eelmisest äratuntavalt.
Sparglit on siinsetes taludes kasvatatud tegelikult juba aastakümneid
Kui harilik aspar, Asparagus officinalis, jõuab üle köögi läve, saab temast kohe spargel. See rohkem ilutaimena tuntud köögivili kasvab ka Eestis, kuid tema hõrku maitset oskavad enam hinnata Kesk- ja Lääne-Euroopa toidunautlejad.
LOODUSE VÄGI | Põdrakanep on kohalik spargel, mis aitab ka meestehädade vastu
Leekivlillad põdrakanepiväljad on meie suvede lahutamatu osa. Võimsa ravimtaimena tuntud põdrakanepit nimetatakse ka kodumaiseks spargliks, sest tema noored võrsed sünnivad süüa juba kevadel.
Kaubaalustest mängumaja pere pisimale
Kinnisvarasse investeerimisega tasub algust teha võimalikult varakult – kuulen rahatarku tuttavaid arutlemas. Esimese kinnisvarakogemuse saab lapsele anda, ehitades temaga koos talle mängumaja.
Värvilised toidud lihavõttepühade lauale
Kevad tuleb, see on kindel. Hing ihkab värvi ja värskust, kergust ja helgust – on aeg seda endale pakkuda. Paastuaja läbi teinu ehk unistab lihast ja kalast, igaühel aga mõlgub lihavõtteajal kindlasti meeles rammus kohupiimapüramiid. Tähistagem elu ilu!
Siilipusa hoiukodu väikseim päästetu oli 24 grammi kaalunud siilitüdruk
Siis kui meie magame asuvad aedades toimetama öise eluviisiga loomad. Ise sellele mõtlemata anname oma koduaia hämaruse saabudes neile “rendile”.