Tagatuba
Kuidas küpsetatakse valimisvõit? Mida mitte teha, et kampaaniatort ja programmipirukas rahva nähes kokku ei vajuks? Raimo Poomi iganädalane podcast kuumadel valimiste, poliitika, erakondade ja kampaaniateemadel.
Saatejuht
Raimo Poom
Episoodid
Eesti Päevalehe poliitikasaates „Tagatuba“ võetakse koos sotsioloog Juhan Kivirähkiga kokku poliitikaasta parteide reitingutes. Millised erakonnad võivad suvele rahuliku südamega vastu minna, kes peaksid muretsema. Samuti vaadatakse, toimunud ja huvitaval kombel ka toimumata jäänud muutusi erakondade populaarsusnäitajates. Saatejuht on Raimo Poom.
25.06.2020 27 m
Selle nädalaga tõmbas riigikogu oma korralistele istungite hooajale joone alla. Eesti Päevalehe poliitikasaate „Tagatuba“ stuudios on riigikogu esimees Henn Põlluaas, et aasta üle vaadata. Juttu on muidugi sellest, kuidas koroonakriis parlamendi tööd mõjutas, kobareelnõudest, riigikogusse kippunud algatustest, mis paistsid kellegi huvisid esindavat. Aga vaadatakse otsa ka üles jäänud teemadele nagu erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJ) kaotamisele ning Põlluaas ennustab, kas suvel võib olla riigikogul vaja erakorraliselt koguneda. Saatejuht on Raimo Poom
19.06.2020 24 m
Riigikogu Euroopa liidu asjade komisjoni kuuluv ekspeaminister kardab, et võimuparteide omavahelises kemplemises unustati seista Eesti huvide eest. Eesti Päevalehe poliitikasaates „Tagatuba“ vaadatakse sel nädalal võimuerakondade ja ministrite vahel kirgi kütnud Euroopa Liidu majandus taaskäivitamise paketi arutelus varju jäänud tahkudele. Valitsuses olid vastakuti paketti pooldanud Keskerakond ja sellele tuliselt vastu olnud EKRE. Neljapäevalel kabinetiistungil painutas peaminister Jüri Ratas oma koalitsioonikaaslase EL-i kava toetama, kuid kempluse taga jäi märkamata, et esialgne plaan on Eestile ebasoodsam, kui meiega enam vähem samal pulgal olevatele Lätile või Leedule. Küsimuse ei ole peenrahas vaid sadades miljonites eurodes seletab reformierakondlane Taavi Rõivas. Saatejuht on Raimo Poom.
12.06.2020 23 m
Esmaspäeval tegi Keskerakonna esimees Jüri Ratas EKRE-le ja Isamaale ettepaneku hakata valitsust moodustama, esimene läbirääkimiste nädal on läbi saamas – Tagatoa saate stuudios arutavad selle koalitsiooni sünni võimalusi Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora, Delfi ja Eesti Päevalehe poliitikaajakirjanik Vahur Koorits ja saatejuht Raimo Poom.
15.03.2019 21 m
Tänased Eesti poliitikauudised ajas kihevile Reformierakonna otsus teha koalitsioonikõneluste alustamise ettepanek enda suurimast konkurendist Keskerakonnale. Riigikogu valimistel said pearivaalid kahepeale kokku 60 kohta, mis ennustaks iseenesest sujuvalt töötavat võimuliitu. Kuid, kas selle tee peal on takistusi? Tagatoa stuudios analüüsisid värsket uudist Ärilehe juht Ann-Marii Nergi ja Eesti Päevalehe ning Delfi arvamustoimetuse juht Alo Raun.
06.03.2019 19 m
Valimistulemusi analüüsivad Delfi valimissaate stuudios Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo ja keskerakonna aseesimees Mailis Reps.
04.03.2019 24 m
Valimisteni jääb veel üks ööpäeva ja natuke – viimases 3. märtsi eelses Delfi valimissaates võttis möödunud kampaania kokku Urmo Soonvald, kelle hinnangul pole neil valimistel kõige tähtsamad olnud sündmused või skandaalid, vaid parteide siseelu. Kummal läheks valitsuse moodustamine lihtsamalt: Jüri Ratasel või kaja Kallasel? Kas EKRE ikka teeb nii hea tulemuse kui ennsutatakse?
01.03.2019 23 m
Värskeid poliitikauudiseid analüüsib Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora. Riigikogu valimistel anti rekordiline hulk e-hääli. Keda ja kas võib suur elektroonilise hääletuse eelistamine aidata? Vaatame üle Delfi valimismootorit kasutanud inimeste eelistused ja küsime, kas Isamaa kandidaat Tarmo Kruusimägi võttis poliitdopingut.
28.02.2019 22 m
Delfi ja Eesti Päevalehe uudistejuht Mihkel Tamm seletab, miks on sotsid ette võetud küll akadeemilisse, küll programmiliste mõtete laenamisega. Üle käiakse ka Eesti Ekspressi kuumad poliitsahinad.
27.02.2019 22 m
Valimistel on küsitluste järgi oodata fotofinišit, iga hääl ja valijagrupi toetus on kulla kaaluga. Vene Delfi peatoimetaja Dmitri Kukuškin seletab, kuidas valivad seekord venekeelsed valijad, miks Ida-Virumaal on õhus küsimärgid ja kas EKRE võib ses valijagrupis üllatuse tuua.
26.02.2019 19 m
Keskreakonna aseesimees Kadri Simson ja Isamaa eestseisuse liige Urmas Reindalu arutavad, milline koalitsioon oleks sobilik ja võiks peale valimisi sündida.
05.02.2019 25 m
Hinnatõusus süüdi Rõivas? Oleme Aafrikast ees või Leedust taga? Delfi valimissaates läksid paremate töökohtade, palkade ja hinnatõusu küsimuses häälekalt vaidlema sotsiaaldemokraadist ettevõtlusminister Rene Tammist ning Reformi ridades riigikokku sooviv majandusekspert Andres Sutt.
17.01.2019 34 m
Valimiste suureks teemaks on tahes tahtmata saanud ränne ja migratsioon. Delfi stuudios arutasid seda EKRE ja Keskerakonna esindajad.
11.01.2019 41 m
Stuudios on Eesti 200 üks liidreid Margus Tsahkna, kes ennustab, et uus politiiline jõud tuleb võimsalt oma liberaalse pale hüljanud ja kartma hakanud Reformierakonna asemele.
04.01.2019 28 m
Pühade vahel on Tagatoa stuudios valimisteenistuse juht Priit Vinkel, kes räägib, milliste ootamatute väljakutsetega ollakse silmitsi riigikogu valimiste korraldamise küsimustes.
26.12.2018 25 m
Stuudios on Isamaa peasekretär Priit Sibul, kes räägib, ränderaamsitikust, erisustest EKRE-ga, Isamaa pensionireformi lubadustest ning soovitavast kohtade arvust järgmises riigikogus.
21.12.2018 25 m
Tagatoas on külas Kristen Michal, kes hurjutab valitsust 30 miljoni jagamise eest katuserahadeks, arvab, et Reformierakonnal on kõik hästi ja ees terendamas valimisvõit. Kuulake, kas ikka veenab ära?
12.12.2018 27 m
Tagatoas on külas EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme, kes seletab, mis tema meelest ikkagi Toompea lossi ees partei meelavadusel juhtus. Samuti räägib ta partei ootustest valimiste suunal - kas 25% valijatest tuleb EKRE taha, et anda teistele parteidele "jalaga tagumikku nagu Indrek Tarandile esmaspäeval"?
28.11.2018 27 m
Delfi Tagatoas on keset valitsuskriisi külas sotside peasekretär Kalvi Kõva. Erakond on sattunud paraja surve alla, Isamaa nopib punkte ÜRO ränderaamistiku heaksiitmisest, parteiks muutunud Eesti 200 noolib sotside valijaid. Mis on sotsiaaldemokraatide plaan valimiselt siiski hea tulemus võtta?
21.11.2018 24 m
Tagatoa avasaates on külas Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb, kes räägib, kuidas koalitsiooni juhtpartei kavatseb tuleva aasta märtsis toimuvad riigikogu valimised võita. Erakond tahaks oma ukselt-uksele käimise kampaaniaga jõuda igasse Eesti koju. Korbi sõnul on seekord kampaaniat teha palju lihtsam, sest mitmed Keskerakonna vastased argumendid on tänu valitsusse pääsemisele ära langenud. Saatest saad teada, mida arvab Korb Reformierakonna kampaania algusest ja kui paljudele erakondadele ennustab ta pääsu järgmisesse riigikokku.
14.11.2018 27 m