Toidujutud
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised.
Saatejuhid
Paula Särekanno, Siiri Kirikal, Teele Teder
Episoodid

„Toidujuttude“ tänane külaline on aasta kokk 2022 ja nii White Guide, Falstaffi kui Michelini restoranigiidi tunnustusega restoranis Wicca toimetav Helena Vallimäe.

Helena on öelnud, et tema süda kisub kõige rohkem just magusa poole. Ta on õppinud pagar-kondiitriks, sealt edasi läks tööle kokaks ja õppis kokanduse detaile juba praktikas. Läänemaal Varbla kandis ranna ääres kasvanuna on ta ka suur kalafänn, nii et kindlasti tuleb saates juttu ka kalaroogadest.„Üks suur asi, mida Angelica (Udeküllilt) olen õppinud, on hingega tegemine ja hoolivus oma töö vastu,“ toob Helena välja.

Helena on öelnud, et kokatöö on elustiil. „Kokandus on hobi. Kõik vabad päevad lähevad sinna alla“

Saates tulekul:

-Helena lihtne kergelt tšilline krevetipasta

-Suviseid panna cotta maitse kombinatsioone

-Kuidas kasutada just praegu valmivaid sõstraid ja mida teha punastest ning mida mustadest sõstardest?

-Kuidas keeta mustsõstralehe siirupit?

-4 erinevat ideed, mida teha kodumaisest valgest kalast. Räägime kohast, ahvenast, haugist. Juhised grillimiseks, soolamiseks, kuni kotlettide ja äkise retseptideni. Mida kindlasti ei tohiks teha ceviche valmistamise juures?

-Suvikõrvitsa kotleti retsept ja üks väike nipp, kuidas suvikõrvitsakotlett alati õnnestuks

-Helena kana-riisinuudli vokiroog

-Marineeritud sibula retsept

-Suvine topsimagustoidu retsept, mis valmib vaid 5 minutiga

-Kuidas valmistada nõgese näkileiba?

-Helena ahjuomleti retsept

-Koduse jäätee ning suviste kokteilide retseptid

-Roosiõie siirupi valmistamine ning kuidas teha roosiõie mojitot?

-Kuidas valmistab Helena aioli kastet?

18.07.2024 1h 10 m

Täna on Paula Särekannol külas toidumaailma multitalent Kristjan Peäske, kes oskab jagada nii elukogemust, ettevõtlusnippe kui ka parimaid toidu- ja joogisoovitusi.

Juttu tuleb:

- Inspreerivatest juhtimistaktikatest ja õppetundidest
- Kristjani mõtteviisist ja „pehme surve“ printsiibi rakendamisest
- Kuidas meeskondi luua, hoida ja tulemusteni viia
- Kristjani tasakaalu hoidmisest ning tegevustest, mis annavad Talle energiat ja mis kulutavad
- Restoranide avamise reaalsusest ja kaosest
- Kuidas ja miks sai Leib Resto ja Aed uue nime Lee Resto
- Kõlab mitmeid-mitmeid suviseid joogisoovitusi: Kristjani veinisoovitused erinevate atmosfääride ja toitude juurde, tõeliselt mõnusate alkovabade kokteilide retseptid
- Kristjani lemmikud suveretseptid (ja nendega kokku sobivad veinid): suvine arbuusisalat, Kristjani pere lemmik võipasta, paprika grillimise nipid, Kristjani lemmik tomatisalat, koheva munapudru retsept

Saadet toetab Gemoss

04.07.2024 1h 13 m

Jaanipäevale kohaseid toidusoovitusi tuleb tänases saates küllaga, sest külla on tulnud toidukunstnik, kelle kätetöö on ühtaegu nii kunsti tippklass kui teisalt mõnusalt kodune ja kohalikke aardeid ülistav. Räägime toidujutte Võsu menuka Mere 38 ja Tallinna kesklinna 38 Restorani eestvedaja Joonas Koppeliga.

Joonas on töötanud mitmetes eesti tipprestoranides, sh NOA, OKO, Puri ja Paju Villa. Uhkesse nimekirja on peagi lisandumas uus toidukoht, restoran A.JU Tallinnas.

Täna saates:

-Parim kartulisalat jaanipäevaks

-Mere38 saamise lugu. „Restoraniäri on vaese inimese kallis hobi,“ sõnab Joonas Koppel humoorikalt.

-Mis on Joonase enda lemmikroog oma restoranide menüüst

-Kuidas praadida parimaid räimi

-Grillil valmistatud suvise baklažaani retsept

-Joonase naise tšilli-bowl’i retsept

-Guacamole retsept, marineeritud seentega koorene salat, Joonase restoranide legendaarse triibukooki nipid

-Joonase koduse hakklihakastme geniaalne nipp

-Kuidas pošeerida muna

-Kuidas küpsetada head maksa

-Beef Wellingtoni küpsetamise saladused

Saadet toetab Gemoss

20.06.2024 51 m

Täna läheme toiduteemal väikesele reisile, sest külla on tulnud gurmaanist maailmarändur, Roseni Torni peakokk Fred Ehand. Saame teada, kuidas reisib ja millise pilgu läbi näeb maailma tippkokk ning siit vestlusest võiks tulla nii mõnigi reisisoovitus või uus idee, kuhu suvel puhkama ja maailma avastama sõita.

Jutuks tuleb:

-Mille alusel välismaal restorane valida

-Mis jäi Fredi jaoks maailma top 1 restoranist kõlama? Millised tehnikad särasid ja milline aspekt õhtusöögi juures oli tõelise vau-efektiga?

-Kust pärinevad Fredi parimad toiduelamused maailmast

-Fredi huvitavamad leiud Peruu köögist

-Kuidas valmistada Lomo Saltado’t ja siia kalast triadito’t

-Kui palju Fred ise välismaal reisidel kokkab

-Mis on kõige veidram toit, mida Fred on reisidel proovinud

-Mis on Fredi kõige vingem elamus ja lemmikriik, mida ta külastanud on

-Kuidas valmistada Fredi lemmikut Vietnami Pho suppi

-Nutikas nipp, kuidas kodus vähese vaevaga eriti head puljongit teha

-Fredi reisisoovitused suviseks ja ka talviseks perioodiks ning kiireks nädalavahetuse tripiks

-Fred jagab pina colada retsepti ja ühte kavalat nippi ananassiga, kuidas kokteil eriti maitsev jääks

-Mis nipiga peakokk koduse hakklihakastme eriti nämmaks teeb ja kiirnuudleid veidi eksklusiivsemaks muudab? Kuidas valmistada kodus kartulikrõpse?

-Mis on kõige ägedam retsept, mille Fred reisidelt kaasa on saanud?

Saadet toetab Gemoss

06.06.2024 1h 12 m

Täna on Paula Särekannol külas Enn Tobreluts - Eesti nimekaim grillmeister ja restoranide Pull ja Härg omanik, mis värskelt taaskord Michelini tunnustuse pälvisid. Tänane saade on kohustuslik kuulamine kõigile, kes sel suvel grillida plaanivad - nippe ja nõkse jagub siin igale maitsele ja kogemusastmele.

Täna saates:

-Enn jagab oma teekonda Merekoolist Stockmanni lihaletti ja sealt Eesti grillimaailma tippu

-Räägime sealihasašlõki marinaadi tegemisest: millist tükki eestlased enim armastavad, kui kaua liha marineerida, milliseid maitseained kasutada?

-Kuidas valmistada lihale eriti head gruusia ja kaukaasia stiilis marinaadi?

-Räägime lambaliha grillimisest. Kas lammas või talleliha ja milliseid tükke valida? Kuidas talle- ja lambaliha marineerida ja mille poolest see sealiha marinaadist erineb? Kuidas marinaadides soola kasutada - kas marinaadi tohib lisada soola või tuleb sool lisada peale küpsetamist? Kuidas soola kasutamine vastavalt valitud liha tükile erineb?

-Kuidas grillida sütel veise sisefileed nii, et see tuleks perfektne?

-Mis on reverse sear meetod?

-Mida tehakse grillimise juures tihti valesti?

-Millise trikiga saab valmistada grillil eriti krõbedat seakamarat?

-Kuidas söega ringi käia? Millal ja kuidas süüdata? Millal on söed grillimiseks valmis?

-Millises järjekorras võiks suviseid grillroogi süüa, et kõhule mitte liiga teha?

Saadet toetab Gemoss

23.05.2024 1h 27 m

Täna räägib Oma Maitse podcasti „Toidujutud“ saatejuht Paula Särekanno isuäratavaid toidujutte Gloria peakoka Heidi Pinnakuga.

Aasta koka tiitliga pärjatud ja mitmetes restoranides peakokana töötanud Heidiga tulevad jutuks järgmised teemad:

-Heidi professionaalne teekond: kuidas ta liikus vahepeal kokandusest avaliku halduse peale, ent jõudis siiski tagasi kokanduse juurde

-Miks ta omal ajal Bocuse d’Orile läks ja mis ta sellest kogemusest õppis

-Kuidas valmistada lestakala

-Prantsuse köögi parimatest paladest, mida koduköögis katsetada võiks

-Kuidas valmistada sinimerekarpidele mõnus kevadine valge veiniga koorekaste või punane tomatikaste?

-Palju nippe Heidi lemmiktoorainest kartulist: kuidas teha kodus häid friikartuleid? Kuidas kartulisorte toiduvalmistamiseks valida? Mida lisada kartulikeeduvette, et tuua esile maitset ja anda kaunis värv? Kartulipannkoogi ja sütekartuli valmistamise nipid.

-Krevettidest: vürtsikad krevetid ja laste lemmik krevetiretsept

-Peedi kiirmarinaadi retsept

-Kuidas valmistada juustu kõrvale Heidi imelist tomatimoosi?

-Heidi ülilihtne soovitus emadepäeva hommikuks

Mõnusat kuulamist!

Saadet toetab Gemoss

02.05.2024 1h 7 m

Täna räägime toidujutte Tõnis Saarega, kes toimetab brändi Tõnis Saar Gastronomy alt, luues unustamatuid õhtusööke erakordsetes kohtades koos oma elukaaslase Kris Kosega  alates jalgupidi meres olemisest kuni kloostrimüürideni. Tõnis on pälvinud tunnustusi nii Silverspoonilt kui White Guide`ilt, saanud ära märgitud Michelini toidugiidis ja olnud osaline mitmete tuntud restoranide menüüde koostamisel.

18.04.2024 1h 13 m

Tänases episoodis räägime restoraniärist Tiina Kõresooga. Tiinat nimetatakse restoranimaailma pop-up kuningannaks, ta on kuulus oma loovate lahenduste ja lähenemiste poolest ning suutnud luua püsiva kvaliteediga tipptasemel restoranid Salt ja Stereo, mis toidukriitikute poolt aasta aasta järel palju kiidusõnu pälvinud.

Saates räägime:

- Erinevatest lõbusatest olukordadest, mis restoraniäris juhtunud on

-Tiina Kõresoo kolm soovitust mida teha, mida mitte teha ja mida kõrva taha panna, kui soovid restoraniärisse siseneda. „Minu esimene soovitus oli, et mõtle hoolega, kas sa ikka tahad seda restorani teha.“

-„Mul oli väga palju vaidlusi lähedaste inimestega, kes üritasid mind ära veenda, et ma keeran oma elu nässu.“

-Millised on tänased restoranitrendid?

-Millises situatsioonis on restoraniärid hetke majandusolukorras ja mis kohendusi on restoraniomanikud teinud?

-Mis oli Riviera Palais Brasserie sulgemise taga?

-Miks enamus restorane pikalt vastu ei pea? „Kui omanikku, hinge ei ole restoranis tunda, siis ajapikku kaotab restoran oma sära.“

-„Restoraniäris tuleb alati mõelda kaks sammu ettepoole. See, et praegu on hästi, sinna ei saa puhkama jääda.“

Ja loomulikult mitmeid kööginippe:

-Kuidas teeb Tiina kodus lastele krõbedaid friikaid? Kõlab tar-tar’i retsept, suvikõrvitsapasta tummise tomatikastmega, marineeritud suvikõrvitsa carpaccio, mitu kevadise salati retsepti.

04.04.2024 1h 3 m

Saame lähemalt tuttavaks Michelini soovituse ja rohemärgise saanud restorani Fii peakoka Andrus Saartokiga. Tänane saade on tõeline maiuspala kõikidele kodukokkadele, kes soovivad oma taset pisut tõsta. Peakokk jagab lahke käega väga erinevaid ülimalt kasulikke nippe ja nõkse mitmete maitsvate argiroogade valmistamiseks!

Tänases saates:

  • Andrus jagab samm-sammult oma koduse kanasupi retsepti ja nippe, kuidas keeta ise kanapuljongit

  • Kuidas valmistada pealt krõbedat ja seest parasjagu pehmet Pavlovat? Andrus jagab detailsed nippe ja juhiseid Pavlova koogi tegemiseks

  • Kuidas kodus õigesti küpsetada, et Pavlova jääks valge?

  • Kas munavalged peavad olema toatemperatuuril või mitte?

  • Mida Pavlova peale katteks serveerida? Andrusel on siinkohal üks väga põnev mõte!

  • Millised on klassikalised eksimused Pavlova valmistamise juures, mida võiks vältida?

  • Kuidas valmib parim kartulivorm?

  • Kuidas valmistada mahlast ahjukala ja mis on õige temperatuur, millal lõhefilee ahjust välja võtta?

  • Kuidas Andrus tegi koduseid burgereid ja mis on tema koduse burgeripihvi retsept?

  • Ja loomulikult uurime, mis peitub Andruse koduses külmkapis.

Saadet toetab Gemoss

21.03.2024 1h 17 m

Täna tuli Oma Maitse podcasti „Toidujutud“ külla Maru Metspalu. „Ma ei tea kedagi teist, kes kõikide meeltega nii aistinguliselt kokkaks kui Maru,“ kirjeldab Maru toidustiili Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal.

Maru on pikalt toimetanud Food Studios, kuid otsib nüüd uusi väljakutseid. Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liikmena osales ta koos tiimiga värskelt IKA kokkade olümpial ja tõi sealt koju uhked pronks- ja hõbemedali. Aasta lõpus ilmunud raamatut „Maru maitsete maailm: Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk Armastus täistaimsel taldrikul“ võib imetlema jäädagi - nii stiilipuhast ja omanäolist toiduraamatut pole meie poelettidel ammu näha olnud.

„Taimset toitu valmistades kanna lihtsalt üle kõik samad oskused, mida kasutad liha valmistamisel. Ka porgand ja tofu tahavad maitsestamist ja valmistamist,“ ütleb ta ja lisab: „Süües ei tohi hammastel igav hakata!“

07.03.2024 1h 27 m

Koit Uustalu teadis juba lapsena, et temast saab kokk ja kindlameelselt ta oma unistuse ellu viis ka. Tema käekirja oleme saanud tundma õppida restoranides Novell, Nero, Neikid, Foody Allen, pikalt GMP Pühajärve Restoranis ja Villa Friedheimis. Pikalt välismaal õppinud, Eestis uusi kokkasid koolitanud, mitmetes telesaadetes osalenud peakokaga käib lahutamatult kaasas tema legendaarne lause: „Selleks, et olla hea kokk, on vaja kolme asja: tahtmine, tahtmine ja tahtmine.“ Miks ta nii arvab ja kuidas ta selle tõdemuseni jõudnud on, kuula saatest.

Saates räägime veel: -Eesti restoranimaastikust - kasumlikkusest, väljakutsetest ja rõõmudest-linna ja maapiirkondade elust-kuidas Koit aastaid Tallinna ja Otepää vahel sõitis-perest, suhetest ja nende hoidmisest tippkoka graafiku kõrval-põnevatest situatsioonidest, mis restoranielu jooksul juhtunud on-IKA Culinary Olympics telgitagustest, reeglitest ja õppetundidest-kuidas maitsestada lammast ning millise kastmega serveerides jääb see eriti hõrk-kuidas küpsetada kanafileed nii, et see jääks mahlane-ja muidugi piilume ka Koidu isiklikku külmkappi ja uurime, mida peakokk ise kodus sööb. Lisaks kõlab veel palju nippe, mida kasutada vabariigi aastapäeva pidulaua katmisel, näiteks kõlab saates Koit Uustalu kõige maitsvama kiluvõileiva retsept! „Pidupäeva toit võiks olla koos tehtud! Tehke koos, kaasake lapsed, katke koos laud ja siis toit maitsebki hästi,“ soovitab ta! Hea mõte! Mõnusat kuulamist!

Saadet toetab Gemoss.

22.02.2024 1h 26 m
Tänases Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ on külas Laulasmaa Spa restorani Wicca armastatud peakokk, mitmete kokaraamatute autor ja paljudele ka teleekraanilt tuttav Angelica Udeküll. Tänane saade on otsast lõpuni täis praktilisi kokkamisnippe ja kodukokkajale vajalikke näpunäiteid. Saame teada, kes on Angelica Udeküll siis, kui ta peakoka rollis ei ole ja millised tarkuseterad teda läbi muutuste ja raskete aegade vee peal on hoidnud. Pikemalt peatume hapendamisel ja räägime ka toidu raiskamise vähendamisest ja toidu eluea pikendamisest läbi hapendamise ja sügavkülmutamise. Muuhulgas saame teada: -millist jahu tuleks lisada rukkileivale, et saaks selle kõige õigema tulemuse -mida kasutab Angelica Udeküll kiluvõileival või asemel? Ja kuidas üldse teha korralikku võileiba? (vihje: mitte võiga!) -kuidas teha smuutit, mis annab palju energiat ja „teeb kõhnaks“ ehk kiirendab seedimist -pühapäevahommikuste pannkookide retsept, nii nagu tema kodus neid Hiiumaa moodi küpsetab, lisaks nipp, kuidas pannkoogid kohe eriti head saavad
01.02.2024 1h 25 m
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ on saatejuht Paula Särekannol täna külas meie kokandusmaailma tõusev täht Karl Friedrich Kuusk, kes viimati rõõmustas meid oma loominguga Michelini valikusse kuuluvas restoranis Puri. Seekord sai saade paksult täis igasuguseid kodukokkajale kasulikke toiduvalmistamise nippe. Kindlasti tasub kuulata ka neil, kes end köögis juba üsna mugavalt tunnevad - põnevaid nõkse, mis võivad ka kogenud kokkajaid üllatada, oskas loomingulise lähenemisega Karl Friedrich välja tuua üksjagu. Saatest saame muuhulgas teada: -kuidas teha gnocchisid -koduse pajaroa salanipp -kuidas keeta rameni jaoks puljongit ja küpsetada seakõhtu -pikalt ja põhjalikult arutatakse hapusaia saladusi: juuretis, sõtkumine, kerkimine, küpsetamine, krõbeda kooriku nipid jpm -mõnusalt rammusa ja pehme šokolaadikoogi valmistamise olulised nüansid Head kuulamist!
18.01.2024 55 m
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ on täna külas auhinnatud tippkokk Vladislav Djatšuk. Värskelt raamatu „Rohkem võid“ välja andnud mehe CV-le võrdset on Eestis raske leida. Tema taktikepi all on särama löönud sellised restoranimaastiku suured nimed nagu Egoist, Tchaikovsky, Mon Repos, PÄRIS, ta on olnud Eesti Bocuse d`Ori tiimi president ja tema saavutusi on mitmete auhindadega pärjatud nii Eestis kui välismaal.
04.01.2024 1h 13 m
Täna võtame aja maha ja valmistame koos Olde Hansa peakoka Emmanuel Willega tõeliselt rikkalikku ja hõrku šokolaadikooki. See kook oli Tallinna ühe legendaarsema restorani Clazz, kus Emmanuel ehk Manu samuti peakokana ametis oli, tõeline hitt! Rikkalik ja kreemjas šokolaadikook sobib ideaalselt pidulikku jõuluõhtut lõpetama. Vaata Oma Maitse veebis videot koogi valmistamisest ja kuula mõnusat podcasti, et muheda jutuga peakokaga lähemalt tuttavaks saada!
21.12.2023 20 m
Täna on Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ külas Eesti fine diningu pioneer ja meie üks parimaid ja auhinnatumaid kokkasid Tõnis Siigur, kes jagab saates nippe oma lemmikute jõulutoitude valmistamiseks. Tõnis Siiguri restoranid on saanud nii kodumaal kui rahvusvaheliselt ohtralt positiivset tähelepanu. Jõulude eel kutsusime Tõnise külla, et vaadata tagasi möödunud aastale, kiigata pisut Siiguri grupi restoranide tulevikuplaanidesse ning uurida, millised jõuluroad on Tõnise pere pühadelaual ja kuidas neid valmistada.
07.12.2023 1h 20 m
Täna saame lähemalt tuttavaks restorani Horisont peakoka Marko Sõmeriga. Marko Sõmer on pikalt toimetanud Inglismaal Gordon Ramsay „põrguköögis“ Ritz Carltoni hotelli restoranis Iirimaal. Juba 11 aastat juhib ta restorani Horisont. Michelini, White Guide ja Hõbelusika konkurssidel on Sõmeri toidukunst korduvalt ära märgitud. Räägime sellest, kuidas valida liha või omleti praadimise jaoks õige pann, kuidas õigesti nuga teritada, kuidas praadida lõhet niimoodi, et kala ei kuivaks ära, vaid jääks seest mõnusalt mahlane. Hakkame ka jõululauda planeerima: kuidas teha verivorst, hapukapsas, kartul ja pohlamoos kodus erilisemaks ja traditsioonilist jõulupraadi ilusamini serveerida? Markol on üks väga äge nipp, kuidas ahjukartulid eriti krõbedaks saada.
23.11.2023 1h 14 m
Täna räägib mitmetes tunnustatud restoranides töötanud, Aasta kokaks valitud, Bocuse d`Oril Eestit esindanud ja täna Art Prioris peakokana toimetav Dmitri Fjodorov siiralt ja ilustamata, mida ta tegelikult nendest tiitlitest arvab. Räägime veel pelmeenipastast, munapudrust, boršist, terve kala fileerimisest ja paljust muust põnevast.
09.11.2023 1h 12 m
Täna räägime mitmete restoraniauhindadega pärjatud Fotografiska peakoka Peeter Piheliga jätkusuutlikust toiduvalmistamisest, toiduraiskamise vähendamisest ja muidugi ka tipprestorani köögi saladustest. „Läbi toidu on võimalik inimesed nii õnnelikuks teha. Ja ma arvan, et selle emotsiooni nägemine on see leek, mis paljusid kokkasid toidu juures hoiab. Lihtsalt öeldes andmise rõõm,“ võtab Peeter kokku oma „miksi“. Saates kuuleme veel, kellel tänastest tippkokkadest on Peetri arenguloos oluline peatükk, millise soovituse annab Peeter noorkokkadele, kes oma võimetes kahtlevad ja milliseid roogasid tunnustatud kokk oma perele igapäevaselt valmistab. Piilume ka Pihelite pere külmkappi ja räägime heast boršist, pestost ja tatrapudrust. Head kuulamist!
26.10.2023 54 m
Täna on saatekülaliseks juba peaaegu ilmakuulsaks saanud Karjase saia looja Kenneth Karjane, kellega lahatakse põhjalikult eriti maitsvate saiade küpsetamise saladusi. Saates tuleb juttu pärmitaina valmistamise nippidest-nõksudest. Kui palju võid, kui palju pärmi? Kuidas tainast segada ja kergitada? Kuidas kodus poe lehttainast teha uhket pagarikoja tulemuse väärilist croissanti? Vaatame ka Kennethi külmkappi ja uurime, mida ja kui palju ta kodus üldse süüa teeb. Head kuulamist!
12.10.2023 1h 6 m
Täna on "Toidujuttude" podcastis külas Lahepere Villa peakokk Silver Saa. “Mu teekond ei ole olnud nii, et ärkasin üles ja teadsin et minust saab kokk. See on olnud läbi juhuste, kus sattusin kokku õigete inimestega ja see mõjutas,“ ütleb Silver tagasi vaadates ning meenutades, kuidas noor mässumeelne Silver end ühel eluetapil hoopis teistmoodi väljendas ja katustele ja rongidele tänavakunsti maalis.
27.09.2023 1h 7 m
Oma Maitse podcasti „Toidujutud„ uue hooaja kolmandas episoodis on külas restorani Soo peakokk ja Michelinilt aasta noorkoka tiitli pälvinud Daanius Aas. „Igaühele ma kindlasti kokakooli minemist ei soovitaks,“ põrutab Daanius kohe bravuurikalt. Aga miks? Räägime ka inspiratsiooniallikatest. „Toit on minu jaoks loominguline väljendusviis. Ma ei oska joonistada, ma ei oska laulda, aga toit on asi, mida ma mõistan ja millega ma oskan ennast väljendada,“ ütleb Daanius.
13.09.2023 56 m
Oma Maitse podcast „Toidujutud„ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad ja praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks. Täna on külas restoranide Kolm Sibulat ja Moon eestvedaja, presidendilt toidukultuuri edendamise eest Valgetähe V klassi ordeni pälvinud Roman Zaštšerinski.
01.09.2023 51 m
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised. Esimeses saates on külas Eesti Peakokkade Ühenduse president ja Eesti Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik.
18.08.2023 55 m
Toidujuttude uues episoodis on külas Helena Vallimäe, kes võitis Eesti kokkade meistrivõistlusteks peetava „Aasta Kokk 2022“ konkursi.
27.10.2022 20 m
Miks me tahame jäätist või croissanti? Miks vahel on kõht lahti või hoopis kinni? Kuidas võidelda depressiooni ja ärevusäirega? Uues Toidujuttude podcastis on külaliseks toitumisterapeut Katri Merisalu, kes tutvustab toitumismaailma uusi arusaamu.
10.08.2022 32 m
Tippkondiiter Õie Pritson räägib kokandussaatest
30.06.2022 26 m
Kas sööd ka oma palga maha? Kuula praktilisi nippe toiduinimeselt! by Delfi Tasku
23.05.2022 29 m
Oma Maitse toimetajad Mari ja Siiri tutvustavad Oma Maitse Lemmiku konkurssi ja kutsuvad kõiki toidutootjaid üles oma tooteid võistlusele registreerima.
25.03.2022 16 m
Uues Toidujuttude saates jagatakse kartulipudru tegemise salanippe. Kuidas saavutada lapsepõlvest pärit kartulipudru maitse ja konsistents?
14.03.2022 19 m
Uues Toidujuttude saates tahetakse teada, miks aetakse Eesti pärandtoidu teemat Itaaliast, sest just seal on Raivo Kalle andud välja raamatu "Eesti maitselaegas".
18.01.2022 36 m
Toidujuttude uues episoodis teeme kiire ajahüppe minevikku ning samas ka tulevikku. Selgub, et nii traditsioonilises asjas nagu jõulumenüü, on muutusi toimunud üksjagu.
21.12.2021 19 m
Kuidas tunda ära tervislik valmistoit? Kui suur osa menüüst võiks olla päriselt tervislik ja millised on olukorrad, kus Erik Orgu ise ka valmistoidu puhul liialt nõudlik pole? Nendele ja paljudele teistele valmistoitu ja tervislikkust puudutavatele küsimustele leiad vastuse uuest episoodist.
07.12.2021 24 m
Toidu kasvatamine ja tootmine on üks enim keskkonda koormavaid tegevusi. Selles valdkonnas on kõik omavahel seotud ja ainult ühe osapoole pingutusest jääb ajapikku väheks. Eestis tunneb teemat kõige täpsemalt stuudiosse kutsutud Nordic Milk OÜ kestliku arengu juht Katrin Tamm.
30.11.2021 39 m
Külmadel sügisõhtutel pole paremat asja kui üks kosutav, toitev ja kuum supp. Toidujutud podcastis avaldavad Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal ja toitumisnõustaja Teele Teder oma lemmikud supiretseptid, millest üks saab väga kiiresti valmis ning teine võtab pisut kauem aega, kuid üks asi on neil ühine — kõik sööjad alati kiidavad!
24.11.2021 20 m
"Sügis on hea aeg erinevate juurikate korjamiseks,“ ütleb Kristel ning lisab, et väga paljusid juurikaid ta aga algajatel proovida ei soovita, sest sassi ajamine võib osutuda saatuslikuks. Näiteks nagu luigelille ja surmputke puhul. Häid nippe on tal jagada aga veel ja veel.
26.10.2021 42 m
Eesti teadlased on kõhubakterite eluolu viimastel aastatel uurinud mitmeid kordi. Selle tulemusel on nüüd sündinud unikaalsed kiudainesegud, mis võib osutuda kiirteeks hea seedimise juurde. Kuid ainult sellest jääks loomulikult väheks. Lisaks arendavad teadlased välja unikaalset Tervisekonto veebiplatvormi, mis kogub kokku kõik sinu terviseandmed. Teemat kommenteerib Elsavie tegevjuht Priit Lumi.
04.10.2021 36 m
Uude episoodi on kutsutud Toidufilmide festivali üks korraldajatest Taivi Koitla kes räägib kavva valitud filmidest lähemalt ning aitab teha valikuid neile, kes kõiki kaheksat filmi vaatama ei jõua.
31.08.2021 21 m
Toidujuttude podcast on suvepuhkuselt tagasi ning läbinud uuenduskuuri. Saatekülaliste usutlemise asemel võetakse uues episoodis arutluse alla hoopis aktuaalsed toiduteemad- kas kartulikrõpsud saavad olla toidutegemisel tooraineks ning kuidas saia söömise võiks uuesti au sisse tuua.
23.08.2021 17 m
Uues Toidujuttude podcastis räägitakse toidumaailma tõelisest Ferrarist ehk kõikvõimsast Blendtec blenderist, mis on vallutamas nii profi- kui koduseid kööke kogu maailmas. Kuidas saab olla nii, et üks blender on teistest peajagu üle? Kuidas üldse hinnata blenderi kvaliteeti? Miks väga paljud blenderid jäävad kodudes seisma, kuid Blendteci oma leiab alati igapäevaselt kasutust? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiab vastuse uuest Toidujuttude podcasti episoodist.
28.07.2021 39 m
Miks su laps ei söö eriti midagi? Kuidas panna oma laps mitmekesiselt sööma? Suurimad vead, mida lapsevanemad teevad oma last laagrisse saates? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiad vastuse uuest episoodist, sest külla on tulnud Smartfood, Osvald Cateringi, Endla talu, Dif kodurestorani omanik ning lastelaagrite toitlustaja Jonel Põld.
20.07.2021 43 m
Inimesed, kes end köögis vähegi koduselt tunnevad ja on toidu valmistamisega igapäevaselt sina peal, nõustuvad, et hea pann kuulub koos peakokanoa ja maitselusikaga nende kolme köögiriista hulka, millega saab valmistada 90% kõikidest toitudest. Tefal on tulnud oma Unlimited-sarjas turule aga uue titaankattega panniga, mis peaks koduses tingimuses parandama iga koka tulemust. „Mina hindan Tefali uut panni peamiselt kahel lihtsal põhjusel – kõrge äär ja ühtlane kuumusjaotus. Kõrged ääred lubavad pannil valmistada toitu korraga kogu perele. Ühtlane kuumusjaotus tähendab seda, et iga pannil olev toiduaine valmib ühtlaselt ja samaaegselt. Eriti oluline on see siis, kui pannile panna köögivilju, mida vaja vaid kergelt kuumutada. Loomulikult on oluline ka see, et toit ei jää ka ilma õlita praadides pannile kinni. Kuigi ma soovitan ise alati pisut õli igal praadimisel kasutada,” selgitab Tefali panni mõned kuud kasutanud toiduajakirjanik Tuuli Mathisen. Paksu põhjaga Tefali Unlimited pann on kirjade järgi kuus korda vastupidavam kui teised sama tootja pannid, samuti lubab titaankate pannil toitu valmistades kasutada metallist labidaid ja tange. Loomulikult ei tähenda see seda, et pannil võiks noaga lõigata või meelega panni kahjustada. Tootja lisab, et panni saab enne vigastuste ilmnemist ka pesta kuni 100 000 korda. Tuuli soovitab aga Tefali panne mitte kunagi pesta pesumasinas. „Selleks ei ole tegelikult mitte mingit vajadust, sest non-stick katte puhastamiseks piisab vaid kuumast veest ja puhtast lapist. Nii säilib ka pann pikemalt tervena. Üldiselt võiks iga kahe-kolme aasta tagant oma kodused pannid üle vaadata, nende korrasolekut kontrollida. Eks kõik, mida kasutatakse, ka kulub. Tefali panni puhul on ka see oluline, et titaankate ei kooru ja valmistatud on kogu pann materjalidest, mis ei ole otseselt inimesele kahjulikud, toiduga ei sööda sisse ka osa pannist,” selgitab Mathisen. Tuuli lükkab ümber ka selle arusaama, et praetud toit on kurjast või ebatervislik – küsimus on alati, mida, kuidas, mis temperatuuril ja millise õliga praetakse. Toiduajakirjanik soovitab Tefali panni ostmise järel katsetada kohe ühte tema lemmikretsepti. „Ülilihtne, kuid uskumatult maitsev: ostke poest värske, selleaastane kapsapea, selline keskmise suurusega. Lõigake sektoriteks nii, et kapsavars hoiab sektorit koos. Nüüd praadige need sektorid võis kergelt kuldseks. Maitsestage soolahelveste ja pipraga ning serveerige koos grill-lihaga, hommikuse muna juurde või sööge ilma lisandita. Uskumatult kerge ja mõnus,” selgitab Mathisen.
31.05.2021 59 m
Kõikide eestlaste lemmikhobi- grillimise kõrghooaeg on kohe käes. Uues episoodis on külas süvagrillija ja restoran Dominici peakokk Allar Oeselg, kes toob kuulajani grillimaailma suuremad trendid ning avalikustab enda parimad grillimise nipid.
27.05.2021 43 m
Liina Karron õpetab: toidu peale on võimalik oluliselt vähem raha kulutada kui siiani arvanud oleme by Delfi Tasku
21.05.2021 54 m
Kas naistel on rohkem peavalusid kui meestel? Milliste toitude tarbimine võib põhjustada migreene? Kas kofeiinijoogid sobivad migreenitajale hästi või tuleks nendest laia kaarega mööda käia? Nendele ja veel väga paljudele teistele peavalusid ja migreene puudutavatele küsimustele saad sellest episoodist vastuse, sest külla on kutsutud vastilmunud raamatu „Migreenist vabaks õige toiduga“ üks autorid, neuroloog dr Toomas Toomsoo
10.04.2021 1h 3 m
Käesolev aasta ei pea sugugi olema üks järjekordne koroona-aasta, vaid see võib ka olla „näpud mulda“ taasavastamise aasta. Nii arvab ka ÜRO Peaassamblee, kes on 2021. aasta kuulutanud rahvusvaheliseks puu- ja köögivilja kasvatamise aastaks. Istutamisest on Toidujuttude uude episoodi kutsutud rääkima Maaeluministeeriumi kaks suurt rohenäppu - Eike Lepmets ja Iiris Saluri.
15.03.2021 53 m
Uues episoodis räägitakse andekatest eestlastest, kes on loonud värske ettevõtmise, mis on samaaegselt kasulik nii üksikisikule, toitlustusettevõtetele kui ka planeedile. Stuudiosse on kutsutud Fudleri asutajad Rudolf Saluoks, Kerttu Jaansalu ja Mirko Nõmmsalu.
26.02.2021 37 m
Oksana Heimonen Sääsk püüab teha kõiki tavalisi toite, mida kõigesööjad söövad, aga üksnes taimselt. Ta on tohutult loov ja uudishimulik maitsetes ringi rändaja, mis ilmnes siis, kui ta lihatooted ühel päeval külmikust kõik välja tõstis. „Ehmatus oli suur! Sinna ei olnud praktiliselt midagi järele jäänud! Sel hetkel jõudis mulle väga selgelt kohale, kui vähe köögivilju me tegelikult sööme.“
28.01.2021 58 m
Millised vürtsid vajavad maitsete tugevdamiseks kuumutamist ning millised mitte, mis on viis kõige tervislikumat vürtsi ning millist kaneeli tasub osta? Toidujuttude uuest osast saad teada, sest külas on Umami perenaine Juta Raudnask.
10.12.2020 1h
Tom Valsberg korraldab juba aastaid kakaotseremooniaid. See on pidu, kus tantsitakse end rõõmsaks, juuakse kergelt vürtsitatud kakaod ning kus kontserdi kuulamise asemel laulab publik ise kaasa. Tomi sõnul suudab see salapärane jook panna kaasa tantsima ja laulma ka kõige suurema kalanäoga Eesti mehe, kelle suurim hirm on jääda piinlikkusse olukorda. Proovime selle salapärase joogi ära!
02.12.2020 56 m