
Toidujutud
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised.

Toidujutud
Ühiskond ja kultuur
39 episoodi
Episoodid


Michelini aasta noor peakokk Daanius Aas: julgus ebaõnnestuda on kõige olulisem julgus
Oma Maitse podcasti „Toidujutud„ uue hooaja kolmandas episoodis on külas restorani Soo peakokk ja Michelinilt aasta noorkoka tiitli pälvinud Daanius Aas. „Igaühele ma kindlasti kokakooli minemist ei soovitaks,“ põrutab Daanius kohe bravuurikalt. Aga miks?
Räägime ka inspiratsiooniallikatest. „Toit on minu jaoks loominguline väljendusviis. Ma ei oska joonistada, ma ei oska laulda, aga toit on asi, mida ma mõistan ja millega ma oskan ennast väljendada,“ ütleb Daanius.
13.09.2023
56 m


Tippkokk Roman Zaštšerinski õpetab tegema maailma parimat tomatikastet ja jagab nippe pelmeenide maitsestamiseks
Oma Maitse podcast „Toidujutud„ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad ja praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks. Täna on külas restoranide Kolm Sibulat ja Moon eestvedaja, presidendilt toidukultuuri edendamise eest Valgetähe V klassi ordeni pälvinud Roman Zaštšerinski.
01.09.2023
51 m


Presidendi peakokk Taigo Lepiku salanipid parimate räimede valmistamiseks
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised. Esimeses saates on külas Eesti Peakokkade Ühenduse president ja Eesti Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik.
18.08.2023
55 m


Aasta kokk Helena Vallimäe: kui näeksin aastate tagust mind köögis askeldamas, siis ütleksin talle, lõpeta kohe ära!
Toidujuttude uues episoodis on külas Helena Vallimäe, kes võitis Eesti kokkade meistrivõistlusteks peetava „Aasta Kokk 2022“ konkursi.
27.10.2022
20 m


Toitumisterapeut Katri Merisalu tutvustab: test, mille tulemused on sama unikaalsed kui sõrmejälg!
Miks me tahame jäätist või croissanti? Miks vahel on kõht lahti või hoopis kinni? Kuidas võidelda depressiooni ja ärevusäirega? Uues Toidujuttude podcastis on külaliseks toitumisterapeut Katri Merisalu, kes tutvustab toitumismaailma uusi arusaamu.
10.08.2022
32 m


Tippkondiiter Õie Pritson räägib kokandussaatest
Tippkondiiter Õie Pritson räägib kokandussaatest
30.06.2022
26 m


Kas sööd ka oma palga maha? Kuula praktilisi nippe toiduinimeselt!
Kas sööd ka oma palga maha? Kuula praktilisi nippe toiduinimeselt! by Delfi Tasku
23.05.2022
29 m


Oma Maitse Lemmik
Oma Maitse toimetajad Mari ja Siiri tutvustavad Oma Maitse Lemmiku konkurssi ja kutsuvad kõiki toidutootjaid üles oma tooteid võistlusele registreerima.
25.03.2022
16 m


Kartulipudru salanipid ja põhjused, miks see lihtne roog tihtipeale untsu läheb
Uues Toidujuttude saates jagatakse kartulipudru tegemise salanippe. Kuidas saavutada lapsepõlvest pärit kartulipudru maitse ja konsistents?
14.03.2022
19 m


Kas oled neid toite üldse söönud? Need toidud kuuluvad Eesti toidupärandisse!
Uues Toidujuttude saates tahetakse teada, miks aetakse Eesti pärandtoidu teemat Itaaliast, sest just seal on Raivo Kalle andud välja raamatu "Eesti maitselaegas".
18.01.2022
36 m


Mõtiskle hetkeks oma jõuluõhtu menüü üle: kui traditsioonides kinni sa oled?
Toidujuttude uues episoodis teeme kiire ajahüppe minevikku ning samas ka tulevikku. Selgub, et nii traditsioonilises asjas nagu jõulumenüü, on muutusi toimunud üksjagu.
21.12.2021
19 m


SISUTURUNDUS: Kas tervislik valmistoit on päriselt olemas? Kuula, kuidas vastab Erik Orgu!
Kuidas tunda ära tervislik valmistoit? Kui suur osa menüüst võiks olla päriselt tervislik ja millised on olukorrad, kus Erik Orgu ise ka valmistoidu puhul liialt nõudlik pole? Nendele ja paljudele teistele valmistoitu ja tervislikkust puudutavatele küsimustele leiad vastuse uuest episoodist.
07.12.2021
24 m


Miks piima enam kunagi klaaspudelisse ei pakendata?
Toidu kasvatamine ja tootmine on üks enim keskkonda koormavaid tegevusi. Selles valdkonnas on kõik omavahel seotud ja ainult ühe osapoole pingutusest jääb ajapikku väheks. Eestis tunneb teemat kõige täpsemalt stuudiosse kutsutud Nordic Milk OÜ kestliku arengu juht Katrin Tamm.
30.11.2021
39 m


Kaks retsepti, mis kosutavad keha ja meelt ning mida kõik ka järgmisel päeval süüa soovivad
Külmadel sügisõhtutel pole paremat asja kui üks kosutav, toitev ja kuum supp. Toidujutud podcastis avaldavad Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal ja toitumisnõustaja Teele Teder oma lemmikud supiretseptid, millest üks saab väga kiiresti valmis ning teine võtab pisut kauem aega, kuid üks asi on neil ühine — kõik sööjad alati kiidavad!
24.11.2021
20 m


Taimetark Kristel Vilbaste soovitab tavalise sidruni asemele veega segamiseks midagi hoopis paremat
"Sügis on hea aeg erinevate juurikate korjamiseks,“ ütleb Kristel ning lisab, et väga paljusid juurikaid ta aga algajatel proovida ei soovita, sest sassi ajamine võib osutuda saatuslikuks. Näiteks nagu luigelille ja surmputke puhul. Häid nippe on tal jagada aga veel ja veel.
26.10.2021
42 m


Headele kõhubakteritele maitsev toit hakkab sinu tervist otsekohe mõjutama!
Eesti teadlased on kõhubakterite eluolu viimastel aastatel uurinud mitmeid kordi. Selle tulemusel on nüüd sündinud unikaalsed kiudainesegud, mis võib osutuda kiirteeks hea seedimise juurde. Kuid ainult sellest jääks loomulikult väheks. Lisaks arendavad teadlased välja unikaalset Tervisekonto veebiplatvormi, mis kogub kokku kõik sinu terviseandmed. Teemat kommenteerib Elsavie tegevjuht Priit Lumi.
04.10.2021
36 m


Mida minna vaatama toidufilmide festivalile?
Uude episoodi on kutsutud Toidufilmide festivali üks korraldajatest Taivi Koitla kes räägib kavva valitud filmidest lähemalt ning aitab teha valikuid neile, kes kõiki kaheksat filmi vaatama ei jõua.
31.08.2021
21 m


Toiduaine, mis tuleks uuesti normaliseerida
Toidujuttude podcast on suvepuhkuselt tagasi ning läbinud uuenduskuuri. Saatekülaliste usutlemise asemel võetakse uues episoodis arutluse alla hoopis aktuaalsed toiduteemad- kas kartulikrõpsud saavad olla toidutegemisel tooraineks ning kuidas saia söömise võiks uuesti au sisse tuua.
23.08.2021
17 m


SISUTURUNDUS: Sulle meeldib restoranitoit? Lihtne lahendus aitab sul seda ka kodus ise teha!
Uues Toidujuttude podcastis räägitakse toidumaailma tõelisest Ferrarist ehk kõikvõimsast Blendtec blenderist, mis on vallutamas nii profi- kui koduseid kööke kogu maailmas. Kuidas saab olla nii, et üks blender on teistest peajagu üle? Kuidas üldse hinnata blenderi kvaliteeti? Miks väga paljud blenderid jäävad kodudes seisma, kuid Blendteci oma leiab alati igapäevaselt kasutust? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiab vastuse uuest Toidujuttude podcasti episoodist.
28.07.2021
39 m


Lastelaagri kokk ja toitlustaja Jonel Põld jagab nippe, kuidas teha süüa nii, et kõik lapsed sööksid
Miks su laps ei söö eriti midagi? Kuidas panna oma laps mitmekesiselt sööma? Suurimad vead, mida lapsevanemad teevad oma last laagrisse saates? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiad vastuse uuest episoodist, sest külla on tulnud Smartfood, Osvald Cateringi, Endla talu, Dif kodurestorani omanik ning lastelaagrite toitlustaja Jonel Põld.
20.07.2021
43 m


SISUTURUNDUS: Miks valida oma kööki südamerahus poole odavam Tefali pann?
Inimesed, kes end köögis vähegi koduselt tunnevad ja on toidu valmistamisega igapäevaselt sina peal, nõustuvad, et hea pann kuulub koos peakokanoa ja maitselusikaga nende kolme köögiriista hulka, millega saab valmistada 90% kõikidest toitudest. Tefal on tulnud oma Unlimited-sarjas turule aga uue titaankattega panniga, mis peaks koduses tingimuses parandama iga koka tulemust.
„Mina hindan Tefali uut panni peamiselt kahel lihtsal põhjusel – kõrge äär ja ühtlane kuumusjaotus. Kõrged ääred lubavad pannil valmistada toitu korraga kogu perele. Ühtlane kuumusjaotus tähendab seda, et iga pannil olev toiduaine valmib ühtlaselt ja samaaegselt. Eriti oluline on see siis, kui pannile panna köögivilju, mida vaja vaid kergelt kuumutada. Loomulikult on oluline ka see, et toit ei jää ka ilma õlita praadides pannile kinni. Kuigi ma soovitan ise alati pisut õli igal praadimisel kasutada,” selgitab Tefali panni mõned kuud kasutanud toiduajakirjanik Tuuli Mathisen.
Paksu põhjaga Tefali Unlimited pann on kirjade järgi kuus korda vastupidavam kui teised sama tootja pannid, samuti lubab titaankate pannil toitu valmistades kasutada metallist labidaid ja tange. Loomulikult ei tähenda see seda, et pannil võiks noaga lõigata või meelega panni kahjustada. Tootja lisab, et panni saab enne vigastuste ilmnemist ka pesta kuni 100 000 korda. Tuuli soovitab aga Tefali panne mitte kunagi pesta pesumasinas.
„Selleks ei ole tegelikult mitte mingit vajadust, sest non-stick katte puhastamiseks piisab vaid kuumast veest ja puhtast lapist. Nii säilib ka pann pikemalt tervena. Üldiselt võiks iga kahe-kolme aasta tagant oma kodused pannid üle vaadata, nende korrasolekut kontrollida. Eks kõik, mida kasutatakse, ka kulub. Tefali panni puhul on ka see oluline, et titaankate ei kooru ja valmistatud on kogu pann materjalidest, mis ei ole otseselt inimesele kahjulikud, toiduga ei sööda sisse ka osa pannist,” selgitab Mathisen.
Tuuli lükkab ümber ka selle arusaama, et praetud toit on kurjast või ebatervislik – küsimus on alati, mida, kuidas, mis temperatuuril ja millise õliga praetakse. Toiduajakirjanik soovitab Tefali panni ostmise järel katsetada kohe ühte tema lemmikretsepti.
„Ülilihtne, kuid uskumatult maitsev: ostke poest värske, selleaastane kapsapea, selline keskmise suurusega. Lõigake sektoriteks nii, et kapsavars hoiab sektorit koos. Nüüd praadige need sektorid võis kergelt kuldseks. Maitsestage soolahelveste ja pipraga ning serveerige koos grill-lihaga, hommikuse muna juurde või sööge ilma lisandita. Uskumatult kerge ja mõnus,” selgitab Mathisen.
31.05.2021
59 m


Tippkokk Allar Oeselja nipid, kuidas igaüks saab oma grillimisoskuse uuele tasemele viia
Kõikide eestlaste lemmikhobi- grillimise kõrghooaeg on kohe käes. Uues episoodis on külas süvagrillija ja restoran Dominici peakokk Allar Oeselg, kes toob kuulajani grillimaailma suuremad trendid ning avalikustab enda parimad grillimise nipid.
27.05.2021
43 m


Liina Karron õpetab: toidu peale on võimalik oluliselt vähem raha kulutada kui siiani arvanud oleme
Liina Karron õpetab: toidu peale on võimalik oluliselt vähem raha kulutada kui siiani arvanud oleme by Delfi Tasku
21.05.2021
54 m


Teaduse viimase viie aasta avastus: uutmoodi ravi migreeni vastu
Kas naistel on rohkem peavalusid kui meestel? Milliste toitude tarbimine võib põhjustada migreene? Kas kofeiinijoogid sobivad migreenitajale hästi või tuleks nendest laia kaarega mööda käia? Nendele ja veel väga paljudele teistele peavalusid ja migreene puudutavatele küsimustele saad sellest episoodist vastuse, sest külla on kutsutud vastilmunud raamatu „Migreenist vabaks õige toiduga“ üks autorid, neuroloog dr Toomas Toomsoo
10.04.2021
1h 3 m


Uus trendikas tegevus, millega kodus olles tegeleda
Käesolev aasta ei pea sugugi olema üks järjekordne koroona-aasta, vaid see võib ka olla „näpud mulda“ taasavastamise aasta. Nii arvab ka ÜRO Peaassamblee, kes on 2021. aasta kuulutanud rahvusvaheliseks puu- ja köögivilja kasvatamise aastaks. Istutamisest on Toidujuttude uude episoodi kutsutud rääkima Maaeluministeeriumi kaks suurt rohenäppu - Eike Lepmets ja Iiris Saluri.
15.03.2021
53 m


Uus eestlaste ettevõte, mis on kasulik nii sulle, toitlustusettevõttele kui ka planeedile!
Uues episoodis räägitakse andekatest eestlastest, kes on loonud värske ettevõtmise, mis on samaaegselt kasulik nii üksikisikule, toitlustusettevõtetele kui ka planeedile. Stuudiosse on kutsutud Fudleri asutajad Rudolf Saluoks, Kerttu Jaansalu ja Mirko Nõmmsalu.
26.02.2021
37 m


Üks oluline asi, mida on lihasööjatel veganitelt õppida
Oksana Heimonen Sääsk püüab teha kõiki tavalisi toite, mida kõigesööjad söövad, aga üksnes taimselt. Ta on tohutult loov ja uudishimulik maitsetes ringi rändaja, mis ilmnes siis, kui ta lihatooted ühel päeval külmikust kõik välja tõstis. „Ehmatus oli suur! Sinna ei olnud praktiliselt midagi järele jäänud! Sel hetkel jõudis mulle väga selgelt kohale, kui vähe köögivilju me tegelikult sööme.“
28.01.2021
58 m


Vürtsikaupmees Juta Raudnask: muu maailmaga võrreldes oleme vägagi vürtsiteadlikud
Millised vürtsid vajavad maitsete tugevdamiseks kuumutamist ning millised mitte, mis on viis kõige tervislikumat vürtsi ning millist kaneeli tasub osta? Toidujuttude uuest osast saad teada, sest külas on Umami perenaine Juta Raudnask.
10.12.2020
1h


Jumalate jook, mis muudab kivinäoga tüüpide tundemaailma
Tom Valsberg korraldab juba aastaid kakaotseremooniaid. See on pidu, kus tantsitakse end rõõmsaks, juuakse kergelt vürtsitatud kakaod ning kus kontserdi kuulamise asemel laulab publik ise kaasa. Tomi sõnul suudab see salapärane jook panna kaasa tantsima ja laulma ka kõige suurema kalanäoga Eesti mehe, kelle suurim hirm on jääda piinlikkusse olukorda. Proovime selle salapärase joogi ära!
02.12.2020
56 m


Mida teha, kui laps sööb ainult makarone juustuga ja üldse mitte midagi tervislikku?
Uues episoodis räägime maitsemeeltest. Kas toidu maitsetest arusaamist peaks õpetama või tuleb teadmine heast-halvast elust enesest? Selleks puhuks on stuudiosse kutsutud toitumisterapeut Külli Holsting, kes tegeleb Eestis Sapere-meetodi juurutamisega ning sai äsja samal teemal valmis raamatu „Sõbraks oma meelte ja maitsetega“.
12.11.2020
52 m


Milline Eesti õun on eestlaste lemmik juba aastaid?
Kuidas oleks kõige parem õunu säilitada, millised sordid sobivad meile kõige paremini, kuidas saada teada, mis sorti õunu kodune puu kannab ja milline õun on Eestis konkurentsitult tarbijate lemmik? Seekordses Oma Maitse Toidujutud podcastis keskendutaksegi Eesti õunale ja tema headusele.
30.10.2020
51 m


Ott Kiivikas: kontoriinimesed ütlevad, et on õhtuks nii väsinud, aga see ei pea nii olema!
Ott Kiivikase uue raamatu vastu on huvi väga suur. Tema „Targalt toitumise ja treenimise käsiraamat“ teeb raamatumüügi edetabelites juba mitmendat nädalat rekordeid. Pole ka imestada, sest tema motiveeriv kirjutamise stiil mõjub!
12.10.2020
1h 2 m


Kui kohv üldjuhul sulle ei maitse, oled keskmisest parema maitsetajuga. Kuidas nii?
Võtame saates teemaks eestlaste poolt väga armastatud kohvijoomine. Selleks puhuks on stuudiosse kutsutud kohviettevõtja, Coffee People looja Annar Alas, kes teab hästi, mis toimub kohvibörsil ja mis on teeb kohvist hea kohvi.
02.09.2020
57 m


Laulja Alen Veziko hakkas veiseid kasvatama
Sel korral on Toidujuttude saatekülaliseks laulja Alen Veziko, kes räägib esmakordselt avalikult sellest, kuidas temast on saanud veisekasvataja.
17.06.2020
59 m


Miks on kasulik nii oma tervisele kui loodusele kalavalikut laiendada?
Toidujutud võetab vaatluse alla teema, millest Eestis siiani väga räägitud pole. Nimelt, millist kala võiks keskkonnasäästlikkuse põhimõtteid järgides süüa, kui kättesaadav on üldse kohalik kala ja kas Läänemerest püütud kala on tervislik?
10.06.2020
59 m


Kooli ajal kehalisest viilinud ja noorena üle saja kilo kaalunud naisest sai värvikas aitav mentor!
Oma Maitse podcastis on seekord kõne all väga aktuaalne teema - kaalulangus. Oma kogemusterohket teekonda tuli jagama Figuurisõprade grupijuht Martine Ausing, kes on kehakaalust kaotanud 33 kg.
02.06.2020
41 m


3. Kuidas restoranid kriis ajal hakkama saavad? Tippkokk, kes ujub vastuvoolu.
Selle asemel, et rääkida restoraniäri kutsuvast iseloomust ja reaalse elu telgitagustest, jagas Ants oma kogemusi hoopis ellujäämisest kriisi ajal ning prognoosis sedagi, mis saab Eesti restoranidest siis, kui epideemia läbi.
05.04.2020
26 m


2. Kogu tõde seedimisest. Tulevik on juba käes ehk kuula, miks on meile peagi vaja fekaalidoonoreid?
Pikemalt teeme juttu sellest, kuidas tänapäeva moodsad dieedid nagu keto, aga ka veganlus ja kiudainevaene toit kõhubakteritele mõju avadlavad ning mitu toidukorda päevas neile kõige enam meeltmööda on.
03.03.2020
51 m


1. Erik Orgu: "Kui võtad kõige odavama toidu, siis saad kõige jamama asja ka."
Londoni kokandustaustaga toitumisnõustaja Erik Orgu on muutnud ja mõjutanud paljude eestlaste toiduvalikuid. Kuigi plaanis oli rääkida vaid sellest, kuidas koostada endale menüüd nii, et enestunne oleks hea ja toit tervislik, jõuti teemadega hoopis kaugemale.
06.02.2020
45 m
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised.