Toidujutud
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised.
Saatejuhid
Paula Särekanno, Siiri Kirikal, Teele Teder
Episoodid
Miks restoranid Eestis vastu ei pea? Toitlustusmaailma pop-up kuninganna Tiina Kõresoo aus sissevaade keerulisse ärisse
Tänases episoodis räägime restoraniärist Tiina Kõresooga. Tiinat nimetatakse restoranimaailma pop-up kuningannaks, ta on kuulus oma loovate lahenduste ja lähenemiste poolest ning suutnud luua püsiva kvaliteediga tipptasemel restoranid Salt ja Stereo, mis toidukriitikute poolt aasta aasta järel palju kiidusõnu pälvinud.Saates räägime:- Erinevatest lõbusatest olukordadest, mis restoraniäris juhtunud on-Tiina Kõresoo kolm soovitust mida teha, mida mitte teha ja mida kõrva taha panna, kui soovid restoraniärisse siseneda. „Minu esimene soovitus oli, et mõtle hoolega, kas sa ikka tahad seda restorani teha.“-„Mul oli väga palju vaidlusi lähedaste inimestega, kes üritasid mind ära veenda, et ma keeran oma elu nässu.“-Millised on tänased restoranitrendid?-Millises situatsioonis on restoraniärid hetke majandusolukorras ja mis kohendusi on restoraniomanikud teinud?-Mis oli Riviera Palais Brasserie sulgemise taga?-Miks enamus restorane pikalt vastu ei pea? „Kui omanikku, hinge ei ole restoranis tunda, siis ajapikku kaotab restoran oma sära.“-„Restoraniäris tuleb alati mõelda kaks sammu ettepoole. See, et praegu on hästi, sinna ei saa puhkama jääda.“Ja loomulikult mitmeid kööginippe:-Kuidas teeb Tiina kodus lastele krõbedaid friikaid? Kõlab tar-tar’i retsept, suvikõrvitsapasta tummise tomatikastmega, marineeritud suvikõrvitsa carpaccio, mitu kevadise salati retsepti.
04.04.2024 1h 3 m
Miks Pavlova ei õnnestu? Kasulikke kooginippe ja teisi olulisi köögitarkusi jagab Michelini soovitusega peakokk Andrus Saartok
Saame lähemalt tuttavaks Michelini soovituse ja rohemärgise saanud restorani Fii peakoka Andrus Saartokiga. Tänane saade on tõeline maiuspala kõikidele kodukokkadele, kes soovivad oma taset pisut tõsta. Peakokk jagab lahke käega väga erinevaid ülimalt kasulikke nippe ja nõkse mitmete maitsvate argiroogade valmistamiseks! Tänases saates: Andrus jagab samm-sammult oma koduse kanasupi retsepti ja nippe, kuidas keeta ise kanapuljongitKuidas valmistada pealt krõbedat ja seest parasjagu pehmet Pavlovat? Andrus jagab detailsed nippe ja juhiseid Pavlova koogi tegemiseksKuidas kodus õigesti küpsetada, et Pavlova jääks valge?Kas munavalged peavad olema toatemperatuuril või mitte? Mida Pavlova peale katteks serveerida? Andrusel on siinkohal üks väga põnev mõte!Millised on klassikalised eksimused Pavlova valmistamise juures, mida võiks vältida? Kuidas valmib parim kartulivorm? Kuidas valmistada mahlast ahjukala ja mis on õige temperatuur, millal lõhefilee ahjust välja võtta? Kuidas Andrus tegi koduseid burgereid ja mis on tema koduse burgeripihvi retsept? Ja loomulikult uurime, mis peitub Andruse koduses külmkapis. Saadet toetab Gemoss
21.03.2024 1h 17 m
Maru Metspalu: süües ei tohi hammastel igav hakata
Täna tuli Oma Maitse podcasti „Toidujutud“ külla Maru Metspalu. „Ma ei tea kedagi teist, kes kõikide meeltega nii aistinguliselt kokkaks kui Maru,“ kirjeldab Maru toidustiili Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal.Maru on pikalt toimetanud Food Studios, kuid otsib nüüd uusi väljakutseid. Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liikmena osales ta koos tiimiga värskelt IKA kokkade olümpial ja tõi sealt koju uhked pronks- ja hõbemedali. Aasta lõpus ilmunud raamatut „Maru maitsete maailm: Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk Armastus täistaimsel taldrikul“ võib imetlema jäädagi - nii stiilipuhast ja omanäolist toiduraamatut pole meie poelettidel ammu näha olnud.„Taimset toitu valmistades kanna lihtsalt üle kõik samad oskused, mida kasutad liha valmistamisel. Ka porgand ja tofu tahavad maitsestamist ja valmistamist,“ ütleb ta ja lisab: „Süües ei tohi hammastel igav hakata!“
07.03.2024 1h 27 m
Kiluvõileiva kõrgem tase! Valmista eestlaste rahvustoitu kokkade olümpial osalenud Koit Uustalu näpunäidete järgi
Koit Uustalu teadis juba lapsena, et temast saab kokk ja kindlameelselt ta oma unistuse ellu viis ka. Tema käekirja oleme saanud tundma õppida restoranides Novell, Nero, Neikid, Foody Allen, pikalt GMP Pühajärve Restoranis ja Villa Friedheimis. Pikalt välismaal õppinud, Eestis uusi kokkasid koolitanud, mitmetes telesaadetes osalenud peakokaga käib lahutamatult kaasas tema legendaarne lause: „Selleks, et olla hea kokk, on vaja kolme asja: tahtmine, tahtmine ja tahtmine.“ Miks ta nii arvab ja kuidas ta selle tõdemuseni jõudnud on, kuula saatest.Saates räägime veel: -Eesti restoranimaastikust - kasumlikkusest, väljakutsetest ja rõõmudest-linna ja maapiirkondade elust-kuidas Koit aastaid Tallinna ja Otepää vahel sõitis-perest, suhetest ja nende hoidmisest tippkoka graafiku kõrval-põnevatest situatsioonidest, mis restoranielu jooksul juhtunud on-IKA Culinary Olympics telgitagustest, reeglitest ja õppetundidest-kuidas maitsestada lammast ning millise kastmega serveerides jääb see eriti hõrk-kuidas küpsetada kanafileed nii, et see jääks mahlane-ja muidugi piilume ka Koidu isiklikku külmkappi ja uurime, mida peakokk ise kodus sööb. Lisaks kõlab veel palju nippe, mida kasutada vabariigi aastapäeva pidulaua katmisel, näiteks kõlab saates Koit Uustalu kõige maitsvama kiluvõileiva retsept! „Pidupäeva toit võiks olla koos tehtud! Tehke koos, kaasake lapsed, katke koos laud ja siis toit maitsebki hästi,“ soovitab ta! Hea mõte! Mõnusat kuulamist!Saadet toetab Gemoss.
22.02.2024 1h 26 m
Angelica Udekülli lihtsad ja praktilised näpunäited, kuidas kodus paremini süüa teha
Tänases Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ on külas Laulasmaa Spa restorani Wicca armastatud peakokk, mitmete kokaraamatute autor ja paljudele ka teleekraanilt tuttav Angelica Udeküll. Tänane saade on otsast lõpuni täis praktilisi kokkamisnippe ja kodukokkajale vajalikke näpunäiteid. Saame teada, kes on Angelica Udeküll siis, kui ta peakoka rollis ei ole ja millised tarkuseterad teda läbi muutuste ja raskete aegade vee peal on hoidnud. Pikemalt peatume hapendamisel ja räägime ka toidu raiskamise vähendamisest ja toidu eluea pikendamisest läbi hapendamise ja sügavkülmutamise. Muuhulgas saame teada: -millist jahu tuleks lisada rukkileivale, et saaks selle kõige õigema tulemuse -mida kasutab Angelica Udeküll kiluvõileival või asemel? Ja kuidas üldse teha korralikku võileiba? (vihje: mitte võiga!) -kuidas teha smuutit, mis annab palju energiat ja „teeb kõhnaks“ ehk kiirendab seedimist -pühapäevahommikuste pannkookide retsept, nii nagu tema kodus neid Hiiumaa moodi küpsetab, lisaks nipp, kuidas pannkoogid kohe eriti head saavad
01.02.2024 1h 25 m
Kokandusmaailma tõusev täht Karl Friedrich Kuusk küpsetab imelist hapusaia ja jagab meiega oma nippe
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ on saatejuht Paula Särekannol täna külas meie kokandusmaailma tõusev täht Karl Friedrich Kuusk, kes viimati rõõmustas meid oma loominguga Michelini valikusse kuuluvas restoranis Puri. Seekord sai saade paksult täis igasuguseid kodukokkajale kasulikke toiduvalmistamise nippe. Kindlasti tasub kuulata ka neil, kes end köögis juba üsna mugavalt tunnevad - põnevaid nõkse, mis võivad ka kogenud kokkajaid üllatada, oskas loomingulise lähenemisega Karl Friedrich välja tuua üksjagu. Saatest saame muuhulgas teada: -kuidas teha gnocchisid -koduse pajaroa salanipp -kuidas keeta rameni jaoks puljongit ja küpsetada seakõhtu -pikalt ja põhjalikult arutatakse hapusaia saladusi: juuretis, sõtkumine, kerkimine, küpsetamine, krõbeda kooriku nipid jpm -mõnusalt rammusa ja pehme šokolaadikoogi valmistamise olulised nüansid Head kuulamist!
18.01.2024 55 m
Tippkokk Vladislav Djatšuki lemmiktooraine on luksuslik trühvel: kuidas seda toitudes õigesti kasutada?
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ on täna külas auhinnatud tippkokk Vladislav Djatšuk. Värskelt raamatu „Rohkem võid“ välja andnud mehe CV-le võrdset on Eestis raske leida. Tema taktikepi all on särama löönud sellised restoranimaastiku suured nimed nagu Egoist, Tchaikovsky, Mon Repos, PÄRIS, ta on olnud Eesti Bocuse d`Ori tiimi president ja tema saavutusi on mitmete auhindadega pärjatud nii Eestis kui välismaal.
04.01.2024 1h 13 m
Kokkame koos Manuga: Kuidas valmib Tallinna ühe legendaarsema restorani kuulus Belgia šokolaadikook pidulikule pühadelauale
Täna võtame aja maha ja valmistame koos Olde Hansa peakoka Emmanuel Willega tõeliselt rikkalikku ja hõrku šokolaadikooki. See kook oli Tallinna ühe legendaarsema restorani Clazz, kus Emmanuel ehk Manu samuti peakokana ametis oli, tõeline hitt! Rikkalik ja kreemjas šokolaadikook sobib ideaalselt pidulikku jõuluõhtut lõpetama. Vaata Oma Maitse veebis videot koogi valmistamisest ja kuula mõnusat podcasti, et muheda jutuga peakokaga lähemalt tuttavaks saada!
21.12.2023 20 m
Millised road kuuluvad Eesti ühe edukama koka Tõnis Siiguri pühademenüüsse ja nipid-soovitused nende valmistamiseks
Täna on Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ külas Eesti fine diningu pioneer ja meie üks parimaid ja auhinnatumaid kokkasid Tõnis Siigur, kes jagab saates nippe oma lemmikute jõulutoitude valmistamiseks. Tõnis Siiguri restoranid on saanud nii kodumaal kui rahvusvaheliselt ohtralt positiivset tähelepanu. Jõulude eel kutsusime Tõnise külla, et vaadata tagasi möödunud aastale, kiigata pisut Siiguri grupi restoranide tulevikuplaanidesse ning uurida, millised jõuluroad on Tõnise pere pühadelaual ja kuidas neid valmistada.
07.12.2023 1h 20 m
Gordon Ramsay käe all õppinud peakokk Marko Sõmer teab kõige krõbedamate ahjukartulite saladust
Täna saame lähemalt tuttavaks restorani Horisont peakoka Marko Sõmeriga. Marko Sõmer on pikalt toimetanud Inglismaal Gordon Ramsay „põrguköögis“ Ritz Carltoni hotelli restoranis Iirimaal. Juba 11 aastat juhib ta restorani Horisont. Michelini, White Guide ja Hõbelusika konkurssidel on Sõmeri toidukunst korduvalt ära märgitud. Räägime sellest, kuidas valida liha või omleti praadimise jaoks õige pann, kuidas õigesti nuga teritada, kuidas praadida lõhet niimoodi, et kala ei kuivaks ära, vaid jääks seest mõnusalt mahlane. Hakkame ka jõululauda planeerima: kuidas teha verivorst, hapukapsas, kartul ja pohlamoos kodus erilisemaks ja traditsioonilist jõulupraadi ilusamini serveerida? Markol on üks väga äge nipp, kuidas ahjukartulid eriti krõbedaks saada.
23.11.2023 1h 14 m
Peakokk Dmitri Fjodoroviga pelmeenipastast, boršist ja restoranitöö telgitagustest
Täna räägib mitmetes tunnustatud restoranides töötanud, Aasta kokaks valitud, Bocuse d`Oril Eestit esindanud ja täna Art Prioris peakokana toimetav Dmitri Fjodorov siiralt ja ilustamata, mida ta tegelikult nendest tiitlitest arvab. Räägime veel pelmeenipastast, munapudrust, boršist, terve kala fileerimisest ja paljust muust põnevast.
09.11.2023 1h 12 m
Peeter Piheli soovitused toiduraiskamise vältimiseks: kasutage julgemalt oma lihtsat talupojamõistust
Täna räägime mitmete restoraniauhindadega pärjatud Fotografiska peakoka Peeter Piheliga jätkusuutlikust toiduvalmistamisest, toiduraiskamise vähendamisest ja muidugi ka tipprestorani köögi saladustest. „Läbi toidu on võimalik inimesed nii õnnelikuks teha. Ja ma arvan, et selle emotsiooni nägemine on see leek, mis paljusid kokkasid toidu juures hoiab. Lihtsalt öeldes andmise rõõm,“ võtab Peeter kokku oma „miksi“. Saates kuuleme veel, kellel tänastest tippkokkadest on Peetri arenguloos oluline peatükk, millise soovituse annab Peeter noorkokkadele, kes oma võimetes kahtlevad ja milliseid roogasid tunnustatud kokk oma perele igapäevaselt valmistab. Piilume ka Pihelite pere külmkappi ja räägime heast boršist, pestost ja tatrapudrust. Head kuulamist!
26.10.2023 54 m
Kuidas teha kodus pagarikoja väärilist croissanti? Saiaküpsetamise saladusi jagab Karjase saia looja Kenneth Karjane
Täna on saatekülaliseks juba peaaegu ilmakuulsaks saanud Karjase saia looja Kenneth Karjane, kellega lahatakse põhjalikult eriti maitsvate saiade küpsetamise saladusi. Saates tuleb juttu pärmitaina valmistamise nippidest-nõksudest. Kui palju võid, kui palju pärmi? Kuidas tainast segada ja kergitada? Kuidas kodus poe lehttainast teha uhket pagarikoja tulemuse väärilist croissanti? Vaatame ka Kennethi külmkappi ja uurime, mida ja kui palju ta kodus üldse süüa teeb. Head kuulamist!
12.10.2023 1h 6 m
Tippkokk Silver Saa õpetab tegema erakordselt head kukeseenekastet
Täna on "Toidujuttude" podcastis külas Lahepere Villa peakokk Silver Saa. “Mu teekond ei ole olnud nii, et ärkasin üles ja teadsin et minust saab kokk. See on olnud läbi juhuste, kus sattusin kokku õigete inimestega ja see mõjutas,“ ütleb Silver tagasi vaadates ning meenutades, kuidas noor mässumeelne Silver end ühel eluetapil hoopis teistmoodi väljendas ja katustele ja rongidele tänavakunsti maalis.
27.09.2023 1h 7 m
Michelini aasta noor peakokk Daanius Aas: julgus ebaõnnestuda on kõige olulisem julgus
Oma Maitse podcasti „Toidujutud„ uue hooaja kolmandas episoodis on külas restorani Soo peakokk ja Michelinilt aasta noorkoka tiitli pälvinud Daanius Aas. „Igaühele ma kindlasti kokakooli minemist ei soovitaks,“ põrutab Daanius kohe bravuurikalt. Aga miks? Räägime ka inspiratsiooniallikatest. „Toit on minu jaoks loominguline väljendusviis. Ma ei oska joonistada, ma ei oska laulda, aga toit on asi, mida ma mõistan ja millega ma oskan ennast väljendada,“ ütleb Daanius.
13.09.2023 56 m
Tippkokk Roman Zaštšerinski õpetab tegema maailma parimat tomatikastet ja jagab nippe pelmeenide maitsestamiseks
Oma Maitse podcast „Toidujutud„ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad ja praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks. Täna on külas restoranide Kolm Sibulat ja Moon eestvedaja, presidendilt toidukultuuri edendamise eest Valgetähe V klassi ordeni pälvinud Roman Zaštšerinski.
01.09.2023 51 m
Presidendi peakokk Taigo Lepiku salanipid parimate räimede valmistamiseks
Oma Maitse podcast „Toidujutud“ alustab ja võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, teemad, mis neil toidumaastikul südame valutama panevad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad, praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks ja muidugi suurimad eksimused ja õnnestumised. Esimeses saates on külas Eesti Peakokkade Ühenduse president ja Eesti Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik.
18.08.2023 55 m
Aasta kokk Helena Vallimäe: kui näeksin aastate tagust mind köögis askeldamas, siis ütleksin talle, lõpeta kohe ära!
Toidujuttude uues episoodis on külas Helena Vallimäe, kes võitis Eesti kokkade meistrivõistlusteks peetava „Aasta Kokk 2022“ konkursi.
27.10.2022 20 m
Toitumisterapeut Katri Merisalu tutvustab: test, mille tulemused on sama unikaalsed kui sõrmejälg!
Miks me tahame jäätist või croissanti? Miks vahel on kõht lahti või hoopis kinni? Kuidas võidelda depressiooni ja ärevusäirega? Uues Toidujuttude podcastis on külaliseks toitumisterapeut Katri Merisalu, kes tutvustab toitumismaailma uusi arusaamu.
10.08.2022 32 m
Tippkondiiter Õie Pritson räägib kokandussaatest
Tippkondiiter Õie Pritson räägib kokandussaatest
30.06.2022 26 m
Kas sööd ka oma palga maha? Kuula praktilisi nippe toiduinimeselt!
Kas sööd ka oma palga maha? Kuula praktilisi nippe toiduinimeselt! by Delfi Tasku
23.05.2022 29 m
Oma Maitse Lemmik
Oma Maitse toimetajad Mari ja Siiri tutvustavad Oma Maitse Lemmiku konkurssi ja kutsuvad kõiki toidutootjaid üles oma tooteid võistlusele registreerima.
25.03.2022 16 m
Kartulipudru salanipid ja põhjused, miks see lihtne roog tihtipeale untsu läheb
Uues Toidujuttude saates jagatakse kartulipudru tegemise salanippe. Kuidas saavutada lapsepõlvest pärit kartulipudru maitse ja konsistents?
14.03.2022 19 m
Kas oled neid toite üldse söönud? Need toidud kuuluvad Eesti toidupärandisse!
Uues Toidujuttude saates tahetakse teada, miks aetakse Eesti pärandtoidu teemat Itaaliast, sest just seal on Raivo Kalle andud välja raamatu "Eesti maitselaegas".
18.01.2022 36 m
Mõtiskle hetkeks oma jõuluõhtu menüü üle: kui traditsioonides kinni sa oled?
Toidujuttude uues episoodis teeme kiire ajahüppe minevikku ning samas ka tulevikku. Selgub, et nii traditsioonilises asjas nagu jõulumenüü, on muutusi toimunud üksjagu.
21.12.2021 19 m
SISUTURUNDUS: Kas tervislik valmistoit on päriselt olemas? Kuula, kuidas vastab Erik Orgu!
Kuidas tunda ära tervislik valmistoit? Kui suur osa menüüst võiks olla päriselt tervislik ja millised on olukorrad, kus Erik Orgu ise ka valmistoidu puhul liialt nõudlik pole? Nendele ja paljudele teistele valmistoitu ja tervislikkust puudutavatele küsimustele leiad vastuse uuest episoodist.
07.12.2021 24 m
Miks piima enam kunagi klaaspudelisse ei pakendata?
Toidu kasvatamine ja tootmine on üks enim keskkonda koormavaid tegevusi. Selles valdkonnas on kõik omavahel seotud ja ainult ühe osapoole pingutusest jääb ajapikku väheks. Eestis tunneb teemat kõige täpsemalt stuudiosse kutsutud Nordic Milk OÜ kestliku arengu juht Katrin Tamm.
30.11.2021 39 m
Kaks retsepti, mis kosutavad keha ja meelt ning mida kõik ka järgmisel päeval süüa soovivad
Külmadel sügisõhtutel pole paremat asja kui üks kosutav, toitev ja kuum supp. Toidujutud podcastis avaldavad Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal ja toitumisnõustaja Teele Teder oma lemmikud supiretseptid, millest üks saab väga kiiresti valmis ning teine võtab pisut kauem aega, kuid üks asi on neil ühine — kõik sööjad alati kiidavad!
24.11.2021 20 m
Taimetark Kristel Vilbaste soovitab tavalise sidruni asemele veega segamiseks midagi hoopis paremat
"Sügis on hea aeg erinevate juurikate korjamiseks,“ ütleb Kristel ning lisab, et väga paljusid juurikaid ta aga algajatel proovida ei soovita, sest sassi ajamine võib osutuda saatuslikuks. Näiteks nagu luigelille ja surmputke puhul. Häid nippe on tal jagada aga veel ja veel.
26.10.2021 42 m
Headele kõhubakteritele maitsev toit hakkab sinu tervist otsekohe mõjutama!
Eesti teadlased on kõhubakterite eluolu viimastel aastatel uurinud mitmeid kordi. Selle tulemusel on nüüd sündinud unikaalsed kiudainesegud, mis võib osutuda kiirteeks hea seedimise juurde. Kuid ainult sellest jääks loomulikult väheks. Lisaks arendavad teadlased välja unikaalset Tervisekonto veebiplatvormi, mis kogub kokku kõik sinu terviseandmed. Teemat kommenteerib Elsavie tegevjuht Priit Lumi.
04.10.2021 36 m
Mida minna vaatama toidufilmide festivalile?
Uude episoodi on kutsutud Toidufilmide festivali üks korraldajatest Taivi Koitla kes räägib kavva valitud filmidest lähemalt ning aitab teha valikuid neile, kes kõiki kaheksat filmi vaatama ei jõua.
31.08.2021 21 m
Toiduaine, mis tuleks uuesti normaliseerida
Toidujuttude podcast on suvepuhkuselt tagasi ning läbinud uuenduskuuri. Saatekülaliste usutlemise asemel võetakse uues episoodis arutluse alla hoopis aktuaalsed toiduteemad- kas kartulikrõpsud saavad olla toidutegemisel tooraineks ning kuidas saia söömise võiks uuesti au sisse tuua.
23.08.2021 17 m
SISUTURUNDUS: Sulle meeldib restoranitoit? Lihtne lahendus aitab sul seda ka kodus ise teha!
Uues Toidujuttude podcastis räägitakse toidumaailma tõelisest Ferrarist ehk kõikvõimsast Blendtec blenderist, mis on vallutamas nii profi- kui koduseid kööke kogu maailmas. Kuidas saab olla nii, et üks blender on teistest peajagu üle? Kuidas üldse hinnata blenderi kvaliteeti? Miks väga paljud blenderid jäävad kodudes seisma, kuid Blendteci oma leiab alati igapäevaselt kasutust? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiab vastuse uuest Toidujuttude podcasti episoodist.
28.07.2021 39 m
Lastelaagri kokk ja toitlustaja Jonel Põld jagab nippe, kuidas teha süüa nii, et kõik lapsed sööksid
Miks su laps ei söö eriti midagi? Kuidas panna oma laps mitmekesiselt sööma? Suurimad vead, mida lapsevanemad teevad oma last laagrisse saates? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiad vastuse uuest episoodist, sest külla on tulnud Smartfood, Osvald Cateringi, Endla talu, Dif kodurestorani omanik ning lastelaagrite toitlustaja Jonel Põld.
20.07.2021 43 m
SISUTURUNDUS: Miks valida oma kööki südamerahus poole odavam Tefali pann?
Inimesed, kes end köögis vähegi koduselt tunnevad ja on toidu valmistamisega igapäevaselt sina peal, nõustuvad, et hea pann kuulub koos peakokanoa ja maitselusikaga nende kolme köögiriista hulka, millega saab valmistada 90% kõikidest toitudest. Tefal on tulnud oma Unlimited-sarjas turule aga uue titaankattega panniga, mis peaks koduses tingimuses parandama iga koka tulemust. „Mina hindan Tefali uut panni peamiselt kahel lihtsal põhjusel – kõrge äär ja ühtlane kuumusjaotus. Kõrged ääred lubavad pannil valmistada toitu korraga kogu perele. Ühtlane kuumusjaotus tähendab seda, et iga pannil olev toiduaine valmib ühtlaselt ja samaaegselt. Eriti oluline on see siis, kui pannile panna köögivilju, mida vaja vaid kergelt kuumutada. Loomulikult on oluline ka see, et toit ei jää ka ilma õlita praadides pannile kinni. Kuigi ma soovitan ise alati pisut õli igal praadimisel kasutada,” selgitab Tefali panni mõned kuud kasutanud toiduajakirjanik Tuuli Mathisen. Paksu põhjaga Tefali Unlimited pann on kirjade järgi kuus korda vastupidavam kui teised sama tootja pannid, samuti lubab titaankate pannil toitu valmistades kasutada metallist labidaid ja tange. Loomulikult ei tähenda see seda, et pannil võiks noaga lõigata või meelega panni kahjustada. Tootja lisab, et panni saab enne vigastuste ilmnemist ka pesta kuni 100 000 korda. Tuuli soovitab aga Tefali panne mitte kunagi pesta pesumasinas. „Selleks ei ole tegelikult mitte mingit vajadust, sest non-stick katte puhastamiseks piisab vaid kuumast veest ja puhtast lapist. Nii säilib ka pann pikemalt tervena. Üldiselt võiks iga kahe-kolme aasta tagant oma kodused pannid üle vaadata, nende korrasolekut kontrollida. Eks kõik, mida kasutatakse, ka kulub. Tefali panni puhul on ka see oluline, et titaankate ei kooru ja valmistatud on kogu pann materjalidest, mis ei ole otseselt inimesele kahjulikud, toiduga ei sööda sisse ka osa pannist,” selgitab Mathisen. Tuuli lükkab ümber ka selle arusaama, et praetud toit on kurjast või ebatervislik – küsimus on alati, mida, kuidas, mis temperatuuril ja millise õliga praetakse. Toiduajakirjanik soovitab Tefali panni ostmise järel katsetada kohe ühte tema lemmikretsepti. „Ülilihtne, kuid uskumatult maitsev: ostke poest värske, selleaastane kapsapea, selline keskmise suurusega. Lõigake sektoriteks nii, et kapsavars hoiab sektorit koos. Nüüd praadige need sektorid võis kergelt kuldseks. Maitsestage soolahelveste ja pipraga ning serveerige koos grill-lihaga, hommikuse muna juurde või sööge ilma lisandita. Uskumatult kerge ja mõnus,” selgitab Mathisen.
31.05.2021 59 m
Tippkokk Allar Oeselja nipid, kuidas igaüks saab oma grillimisoskuse uuele tasemele viia
Kõikide eestlaste lemmikhobi- grillimise kõrghooaeg on kohe käes. Uues episoodis on külas süvagrillija ja restoran Dominici peakokk Allar Oeselg, kes toob kuulajani grillimaailma suuremad trendid ning avalikustab enda parimad grillimise nipid.
27.05.2021 43 m
Liina Karron õpetab: toidu peale on võimalik oluliselt vähem raha kulutada kui siiani arvanud oleme
Liina Karron õpetab: toidu peale on võimalik oluliselt vähem raha kulutada kui siiani arvanud oleme by Delfi Tasku
21.05.2021 54 m
Teaduse viimase viie aasta avastus: uutmoodi ravi migreeni vastu
Kas naistel on rohkem peavalusid kui meestel? Milliste toitude tarbimine võib põhjustada migreene? Kas kofeiinijoogid sobivad migreenitajale hästi või tuleks nendest laia kaarega mööda käia? Nendele ja veel väga paljudele teistele peavalusid ja migreene puudutavatele küsimustele saad sellest episoodist vastuse, sest külla on kutsutud vastilmunud raamatu „Migreenist vabaks õige toiduga“ üks autorid, neuroloog dr Toomas Toomsoo
10.04.2021 1h 3 m
Uus trendikas tegevus, millega kodus olles tegeleda
Käesolev aasta ei pea sugugi olema üks järjekordne koroona-aasta, vaid see võib ka olla „näpud mulda“ taasavastamise aasta. Nii arvab ka ÜRO Peaassamblee, kes on 2021. aasta kuulutanud rahvusvaheliseks puu- ja köögivilja kasvatamise aastaks. Istutamisest on Toidujuttude uude episoodi kutsutud rääkima Maaeluministeeriumi kaks suurt rohenäppu - Eike Lepmets ja Iiris Saluri.
15.03.2021 53 m
Uus eestlaste ettevõte, mis on kasulik nii sulle, toitlustusettevõttele kui ka planeedile!
Uues episoodis räägitakse andekatest eestlastest, kes on loonud värske ettevõtmise, mis on samaaegselt kasulik nii üksikisikule, toitlustusettevõtetele kui ka planeedile. Stuudiosse on kutsutud Fudleri asutajad Rudolf Saluoks, Kerttu Jaansalu ja Mirko Nõmmsalu.
26.02.2021 37 m
Üks oluline asi, mida on lihasööjatel veganitelt õppida
Oksana Heimonen Sääsk püüab teha kõiki tavalisi toite, mida kõigesööjad söövad, aga üksnes taimselt. Ta on tohutult loov ja uudishimulik maitsetes ringi rändaja, mis ilmnes siis, kui ta lihatooted ühel päeval külmikust kõik välja tõstis. „Ehmatus oli suur! Sinna ei olnud praktiliselt midagi järele jäänud! Sel hetkel jõudis mulle väga selgelt kohale, kui vähe köögivilju me tegelikult sööme.“
28.01.2021 58 m
Vürtsikaupmees Juta Raudnask: muu maailmaga võrreldes oleme vägagi vürtsiteadlikud
Millised vürtsid vajavad maitsete tugevdamiseks kuumutamist ning millised mitte, mis on viis kõige tervislikumat vürtsi ning millist kaneeli tasub osta? Toidujuttude uuest osast saad teada, sest külas on Umami perenaine Juta Raudnask.
10.12.2020 1h
Jumalate jook, mis muudab kivinäoga tüüpide tundemaailma
Tom Valsberg korraldab juba aastaid kakaotseremooniaid. See on pidu, kus tantsitakse end rõõmsaks, juuakse kergelt vürtsitatud kakaod ning kus kontserdi kuulamise asemel laulab publik ise kaasa. Tomi sõnul suudab see salapärane jook panna kaasa tantsima ja laulma ka kõige suurema kalanäoga Eesti mehe, kelle suurim hirm on jääda piinlikkusse olukorda. Proovime selle salapärase joogi ära!
02.12.2020 56 m
Mida teha, kui laps sööb ainult makarone juustuga ja üldse mitte midagi tervislikku?
Uues episoodis räägime maitsemeeltest. Kas toidu maitsetest arusaamist peaks õpetama või tuleb teadmine heast-halvast elust enesest? Selleks puhuks on stuudiosse kutsutud toitumisterapeut Külli Holsting, kes tegeleb Eestis Sapere-meetodi juurutamisega ning sai äsja samal teemal valmis raamatu „Sõbraks oma meelte ja maitsetega“.
12.11.2020 52 m
Milline Eesti õun on eestlaste lemmik juba aastaid?
Kuidas oleks kõige parem õunu säilitada, millised sordid sobivad meile kõige paremini, kuidas saada teada, mis sorti õunu kodune puu kannab ja milline õun on Eestis konkurentsitult tarbijate lemmik? Seekordses Oma Maitse Toidujutud podcastis keskendutaksegi Eesti õunale ja tema headusele.
30.10.2020 51 m
Ott Kiivikas: kontoriinimesed ütlevad, et on õhtuks nii väsinud, aga see ei pea nii olema!
Ott Kiivikase uue raamatu vastu on huvi väga suur. Tema „Targalt toitumise ja treenimise käsiraamat“ teeb raamatumüügi edetabelites juba mitmendat nädalat rekordeid. Pole ka imestada, sest tema motiveeriv kirjutamise stiil mõjub!
12.10.2020 1h 2 m
Kui kohv üldjuhul sulle ei maitse, oled keskmisest parema maitsetajuga. Kuidas nii?
Võtame saates teemaks eestlaste poolt väga armastatud kohvijoomine. Selleks puhuks on stuudiosse kutsutud kohviettevõtja, Coffee People looja Annar Alas, kes teab hästi, mis toimub kohvibörsil ja mis on teeb kohvist hea kohvi.
02.09.2020 57 m
Laulja Alen Veziko hakkas veiseid kasvatama
Sel korral on Toidujuttude saatekülaliseks laulja Alen Veziko, kes räägib esmakordselt avalikult sellest, kuidas temast on saanud veisekasvataja.
17.06.2020 59 m
Miks on kasulik nii oma tervisele kui loodusele kalavalikut laiendada?
Toidujutud võetab vaatluse alla teema, millest Eestis siiani väga räägitud pole. Nimelt, millist kala võiks keskkonnasäästlikkuse põhimõtteid järgides süüa, kui kättesaadav on üldse kohalik kala ja kas Läänemerest püütud kala on tervislik?
10.06.2020 59 m
Kooli ajal kehalisest viilinud ja noorena üle saja kilo kaalunud naisest sai värvikas aitav mentor!
Oma Maitse podcastis on seekord kõne all väga aktuaalne teema - kaalulangus. Oma kogemusterohket teekonda tuli jagama Figuurisõprade grupijuht Martine Ausing, kes on kehakaalust kaotanud 33 kg.
02.06.2020 41 m