Tule kuulama uut Oma Maitse nõuande-podcast'i TERVIS TOIDUST, kus sertifitseeritud toitumisterapeut Elis Nikolai-Vendla aitab kuulajail aru saada tervise ja söömise sõlmküsimustest. Tasakaalus toit, kehakaal, toiduainete valik on vaid osakesed suurest teemade valdkonnast, mida Elis käsitleb. Lahenduste leidmiseks kutsub ta nii mõnigi kord stuudiosse ka teisi spetsialiste. Avasta hõlpsasti rakendatavaid näpunäiteid, kuidas igal päeval süüa tervislikult. Isegi väikesed muudatused menüüs võivad muuta väga palju!
Toitumisnõustaja- ja terapeut Elis Nikolai-Vendla ja tervisearengutreener Helle Tõnts, kellel mõlemal on eelnevalt olnud ka isiklik kogemus vaimse tervise probleemidega, arutlevad tänases episoodis läbi omaenda kogemuste, kuidas toiduga toetada just mentaalset tervist, meeleolu, närvisüsteemi ning ka ajufunktsioone.
Kuigi alati ei ole võimalik toiduga terviseprobleeme ära hoida või veel vähem ravida, on kindel see, et teadlikumad toiduvalikud võivad aidata tervist tugevalt toetada ja tervisemuresid ennetada.
Täna saates:
-Milline roll on vaimse tervise toetamisel just mikrobioomil ja millised lihtsad toitumisnipid aitavad soolestiku heaolu suurendada?
-Kuidas mõjutavad ärevusefooni ning vaimset tervist erinevad ergutid, nagu näiteks kofeiin ja alkohol?
-Kas ja kuidas võivad kergemad vaimse tervise mured olla seotud liigse suhkrutarbimisega?
-Miks on oomega-3 ajule niivõrd oluline?
-Millised teised vitamiinid ja mineraalained võivad aidata vaimset tervist toetada?
Mõnusat kuulamist!
Toidutalumatuse kohta leiab päris palju vastuolulist infot ning just seetõttu tahtsingi selles episoodis leida vastuse suurele küsimusele, kas toidutalumatus on siis tõesti tänapäeva moehaigus, mida paljud kipuvad endale ka ise diagnoosima, või on tegemist hoopis tõsise konditsiooniga, mida ei tasu kindlasti tähelepanuta jätta.
Sellele teemale aitab selgust leida kogenud koolitaja, toitumisnõustaja- ja terapeut ning MTÜ Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni asutajaliige Sirli Kivisaar, kes puutus esimest korda toidutalumatusega kokku isiklikel keerulistel põhjustel juba 19 aastat tagasi, mil teatavasti leidus poelettidel väga vähe eritoite ning toidutalumatuste testimine oli lapsekingades. See kogemus oligi miski, mis juhatas Sirli esimeste seas Eestis toitumisteraapia, ravitoitumise ning toidutalumatuse testideni.Täna on Sirli talumatusega seotud nii palju, et majandab kogu pere toidulauda, kus on kõikidel pereliikmetel peale tema kas allergia või talumatus mõnele toiduainele.
Saates räägime:
- Mis on toidutalumatus ja mis on on toidutalumatuse ja toiduallergia erinevus?
- Millest võib toidutalumatus tekkida, kas see on pärilik ja kas talumatus võib ka ajas muutuda?
- Millised võivad olla toidutalumatuse peamised sümptomid?
- Milliste toidud tekitavad enim talumatust ja millised on peamised allergeenid? Miks?
- Laktoositalumatus VS kaseiinitalumatus?
- Mille poolest erineb tsöliaakia gluteenitalumatusest?
- Kuidas toidutalumatust diagnoosida ja mida arvata pakutavatest toidutalumatuse testidest?
- Kas nö terve inimene peaks ka laktoosivaba jogurtit või gluteenivaba saia valima?
- Mida arvata seedeensüümidest?
Külas on laste toitumisele spetsialiseerunud toitumisnõustaja ning koolitaja Tuuli Taimur, kellel on ka isiklik kogemus valiva sööjaga ning just seetõttu on laste toitumise teema talle nii südamelähedane. Seega jagab Tuuli episoodis nii oma laialdasi teadmisi kui ka läbiproovitud ja toimivaid praktikaid.
Pole vist palju lapsevanemaid, kes ühel või teisel hetkel ei oleks lapse toitumise pärast muret tundnud ning üritanud erinevatel viisidel oma last suunata mitmekesisemaid valikuid tegema. Tuuliga räägime täna sellest, kas ja kui palju tasub üldse lapse toitumise pärast muret tunda, kui palju peaks sellele tähelepanu pöörama ja millised toitumisega seotud otsused tasuks kindlasti lapsele jätta.
Veel kuuleme saates:
Mida saab ära teha juba imikueas, et lapsel kujuneksid võimalikult toetavad toitumisharjumused?
Kui oluline on vanemate eeskuju ja milliseid käitumismustreid tasuks laste nö sööma meelitamisel kindlasti vältida?
Kuidas hinnata, kas laps sööb piisavalt mitmekesiselt?
Miks laps ei söö?! Ja millest võib olla tingitud väga valiv söömine?
Millised mängulised võtted aitavad lapsel luua tervislikumat suhet toiduga?
Kuidas teadlikult kontrollida lapse suhkrutarbimist ja kuna üldse võiks lapsele esmakordselt lisatud suhkrut pakkuda?
Kuidas lisada lapse menüüsse rohkem köögivilju?
Endine sportlane ja üks väheseid sporditoitumisele spetsialiseerunud toitumisnõustaja Teele Tiidt jagab mõtteid sellest, kuidas ka harrastussportlane saaks teadlike toiduvalikutega enda eesmärke toetada.
Tugevam harrastusport, millega kaasnevad ka veidi suuremad eesmärgid kui lihtsalt toonuses püsimine, on viimastel aastatel Eestis muudkui populaarsemaks muutunud. Sellest, kui oluline roll on ka harrastusspordi juures toitumisel ja mida tasuks kohe eriti tähelepanelikult jälgida tänases episoodis sporditoitumise spetsialisti Teele Tiidtuga arutamegi.
Teele vastab episoodis ka nendele kõige põletavamatele spordi toitumisega seotud küsimustele:
Kas tühja kõhuga võiks treenida?
Kui kaua aega enne treeningut tasuks midagi süüa? Ja milline oleks siis ideaalne treeningeelne toidukord?
Mis võib olla põhjuseks, kui treenimise eesmärk on ka kehakaalu langus, aga see ei ole tulemuslik?
Kuidas jälgida, et keha energiavarud oleksid sportlike eesmärkide saavutamiseks piisavad?
Kui palju vajab harrastussportlane valku?
Mida arvata valgulisanditest ja spordijookidest?
Milline on parim vedelik, mida treeningu ajal tarbida ja kui palju peaks üldse trenni ajal vett jooma?
Milline võiks olla ideaalne hommikusöök enne raskemat treeningut või võistlust?
Kui hea mõte on end treeningjärgselt premeerida külma õllega?
Tänases episoodis jutustame Aet Michelsoniga, kes on esimene registreeritud intuitiivse toitumise nõustaja Eestis. Ta on võtnud südameasjaks õpetada inimesi uuesti sööma enda sisemist intuitsiooni kuulates ning soovib tõsta teadlikkust erinevate dieetide ja asjatute piirangute kahjulikkusest, sest sageli viivad just need ülesöömise, söömasööstude, enda keha vihkamiseni ja isegi toitumishäireteni.
Mis on intuitiivne toitumine ja kas see sobib kõigile?
Kuidas intuitiivse toitumisega algust teha ja seda enda elus igapäevaselt rakendada?
Mida teha, kui keha nõuab ainult šokolaadi ja burgerit, kas ma peaksin seda signaali siis kuulama?
Kui hävitavad võivad keha ja vaimse tervise jaoks olla äärmuslikud dieedid ja piirangud?
Miks võib olla tänapäeval keerulisem jälgida intuitiivse toitumise põhimõtteid? Ja paljust muust põnevast!
Head kuulamist!
Tänases episoodis on teemaks uni. See tundub kohati isegi veidi alahinnatud teema, kuid tegelikult mõjutab une kvaliteet ju suuresti ka meie toitumisharjumusi, isusid ning ka üleüldist tervist. Kehv uni ja sellega kaasnev väsimus võib kohe magusaisu suurendada.
Muidugi saame me hea une toetamiseks ise palju ära teha. Teadlikult toitumisel on siin oma tähtis roll, millest une coach-i ja koolitaja Timo Ojaga arutlemegi.
Kuidas siis ikkagi kergemini ja kiiremini uinuda, kas on mingid toidud, mida võiksime õhtusel ajal kindlasti vältida?
Kui pikk peaks olema aeg viimase toidukorra ning magama minemise vahel ja kas see üldse on nii oluline?
Mis juhtub, kui lähme magama liiga täis kõhuga või ka liiga tühja kõhuga? Kas öösel söömine võib olla mingitel hetkedel isegi täiesti õigustatud?
Kuidas on lugu kohviga ja mis kell võiksime nautida viimast tassi kohvi?
Kas punane vein võib aidata uinuda ning kas üldse on olemas mingeid kindlaid toiduaineid, mis meie une kvaliteeti toetavad?
Just nendele ja paljudele teistele põletavatele küsimustele Timoga vastamegi.
Head kuulamist!
Toitumisnõustaja Maria Veski-Raudkivi, sotsiaalmeedias tuntud kui Miaspiration on südamest juhinduv boheemlaslik hing, kes armastab süüa, süüa teha, sööki pildistada ja söögist rääkida. Ta ei ole küll 100% taimetoitlane, kuid on väga-väga suur taimse toidu fänn ning usub, et me kõik võiks rikastada oma menüüd rohkema taimse toiduga mitte läbi kohustusliku sunduse, vaid just läbi elevuse, rõõmu ja tähistamise!
Kas teadsid, et ainult ca 20% eestlastest tarbib nii palju köögivilju kui Eesti toitumissoovitused soovitavad? Ja just seetõttu soovibki Maria ümber kohati ehk levinud arusaama, et taimne toit on igav, maitsetu ja nö „jänesetoit“.
Selles episoodis jagab ta põnevaid ja praktilisi nippe, kuidas lisada enda menüüsse veelgi enam erinevaid köögivilju, kuidas muuta taimset toitu enda ja kogu pere jaoks maitsvamaks ning ahvatlevaks ning milliseid köögivilju tasuks kindlasti veel peale vana hea kurgi-tomati oma toidulauale tuua.
Lisaks rääkisime Mariaga ka sellest, kuidas üldse toiduvalmistamist kiiremaks, kergemaks ja nauditavamaks muuta ning ka sellest, miks on oluline toidu hooajalisus ja kuidas vähendada toiduraiskamist. Ehk siis mida teha selleks, et võimalusel nahka pista kogu taim ja saada sedasi ühest taimest kätte kõik olulised vitamiinid ja mineraalained.
Samuti ei saanud Mariaga vesteldes üle ega ümber hapendatud toidu olulisuse teemast, see on samuti Maria üks suur kirg ja armastus!
Head kuulamist!
Saatejuht ja toitumisnõustaja Elis jagab selles episoodis sulle praktilisi nippe, mida poes käies tähele panna, kui soovid võimalikult teadlikult toituda. Pole ju saladus, et need head valikud tuleb juba poes ära teha, sest kui haarata kauplusest koju kaasa mitte nii tervisesõbralikke toiduaineid, siis kodus on nendele juba oluliselt raskem vastu panna. Seda teab Elis ka omast kogemusest!
Kuidas siis ikka nutikalt toiduainete etikette lugeda, kuidas eristada toiduaines lisatud ja naturaalset suhkrut ning millised on need kõige salakavalamad toiduained, mille toitumisalast teavet tasuks eriti tähelepanelikult jälgida? Lisaks arutleb Elis ka selle üle, mida arvata sünteetilistest magustajatest, milliseid e-aineid võiks võimalused kindlasti vältida ning miks tasuks toiduainetes jälgida ka lisatud soola kogust.
Kogenud koolitaja, toitumisterapeut ning ka psühhoterapeut Sirli Kivisaar on oma aastatepikkuse praktika käigus puutunud kokku paljude klientidega, kelle jaoks söömine pole pelgalt kõhutäide ning kelle söömist juhivad nende tugevad emotsioonid. Ja just selle üle, kuidas ja millised emotsioonid meie toitumist ja isusid võivad enim mõjutada, selles episoodis ka koos saatejuht Elis Nikolai-Vendlaga arutletakse.
Räägime ka sellest, milline roll on lapsepõlvel ning vanemate ja teiste pereliikmete tehtud „süütutel“ kommentaaridel, kuidas suunata lapsi ja ka oma teisi lähedasi selliselt, et neil kujuneks tervislik suhe nii toidu kui ka iseenda kehaga ning mismoodi ära tunda erinevaid toitumishäireid. Lisaks jagab Sirli ka veidi mõtteid toidusõltuvusest ning sellest, kuidas saab igaüks teadlikult proovida emotsionaalseid isusid vähendada ning miks tasub ikka ja alati dieeditamisest ning ebavajalikest toitumisega seotud ekstreemsustest hoiduda. Igatahes saab sellest episoodist veelgi enam kinnitust, et see, kuidas me toidust mõtleme, on kohati isegi määravam kui see, mida endale igapäevaselt suhu pistame. Mõnusat kuulamist!
Kuna saatejuht Elis on ka ise hetkel lapseootel, siis jagas ka tema oma kogemusi, mõtteid ning kõige üllatavamaid avastusi ning küsis Küllilt kõiki neid põletavamaid küsimusi, mis on tekkinud vist küll iga lapseootel emal ja millele tihti otsitakse vastuseid Dr Googlelt. Arutlesime Külliga, kas ja kui palju peaks rasedusaegne toitumine üldse tavapärasest erinema, milliseid toiduaineid kindlasti menüüsse lisada? Mida tasuks vältida ning kuidas saada hakkama I trimestri iivelduse ning paljusid lapseootel emasid puudutavate seedeprobleemidega? Teemaks tuli ka rasedusaegne kaalutõus, üha enam diagnoositud gestatsioonidiabeet ning mida siis ikkagi teha, kui vaevab pidev magusaisu? Kuidas kehva enesetunde ning muude murede kiuste siiski raseduse ajal teadlikult toituda.
Esimeses episoodis saame lähemalt tuttavaks meie saatejuhi Elis Nikolai-Vendlaga. Saame teada, miks tervise ja toitumise temaatika Elisele oluline on. Milline oluline õppetund pani Elist juba 20ndate eluaastate alguses rohkem mõtlema oma vaimsele ja füüsilisele tervisele? Mis motiveerib teda siiani oma töös suunama ka teisi enda eest hoolt kandma ka siis, kui kõik on hästi ja mitte ootama seda, kuni tervis üles ütleb.
Elis jagab ka enda põhimõtteid toitumisnõustajana: miks ta ei usu dieetidesse ja leiab, et toitumises ei ole alati kõik nii must ja valge nagu mõnikord võib näida. Elis usub, et toitumist tasub vaadata nii laiemalt kui teadlikumalt ja nö kahe jalaga maa peal olles.
Oma Maitse podcast „Tervis toidust“ on eetris kaks korda kuus.
Tule kuulama uut Oma Maitse nõuande-podcast'i TERVIS TOIDUST, kus sertifitseeritud toitumisterapeut Elis Nikolai-Vendla aitab kuulajail aru saada tervise ja söömise sõlmküsimustest. Tasakaalus toit, kehakaal, toiduainete valik on vaid osakesed suurest teemade valdkonnast, mida Elis käsitleb. Lahenduste leidmiseks kutsub ta nii mõnigi kord stuudiosse ka teisi spetsialiste. Avasta hõlpsasti rakendatavaid näpunäiteid, kuidas igal päeval süüa tervislikult. Isegi väikesed muudatused menüüs võivad muuta väga palju!