Eesti toidu kuu
2022. aasta septembris tähistab Eesti juba kaheksandat korda Eesti toidu kuud. Värskes podcastis räägime Eesti toidust ja Eesti toidu maitsetest.
Saatejuht
Juuli Nemvalts
Episoodid

Avatud triiphoonete ja aedade päev päev pakub kogemuse õue laiendatud eluruumist, toidukasvatusest ja kohaliku toidu nautimisest. Stuudios on külas Aru mõisa perenaine ja Avatud triiphoonete ja aedade päeva korraldustiimi liige Katrin Kull ning Amii Rosee Lavendliaia looja ja perenaine Külli Jürna.

Kartin ja Külli räägivad, et 8. septembril kell 11-17 avavad oma uksed 21 Põhja-Eesti triiphoonet, aeda ja verandat. Iga aed, terrass ja kasvuhoone, mis sel päeval külastajatele uksed avab, on unikaalne, peegeldades pererahva ja ettevõtte nägu ja tegemisi. Sel aastal on erilist rõhku pandud mõisaarhitektuurile, aiandusele ja kohalikule toidule.

Oma marsruudi saab sel päeva kõige paremini planeerida ürituse kodulehel, kus on mugav sobivad paigad välja valida ja kaardilt ka nende paiknemist uurida.

Kuula saadet, vali välja kohad, mida uudistama minna ja pane kaardi Avatud triiphooned 2024 abil paika oma marsruut!

23.08.2024 32 m

Mehikoorma sadamas suvebaari Kambüüs pidavad Sten ja Anett Kallari ütlevad, et parim paik puhkamiseks on just Vana-Võrumaa. „Eelkõige tõmbab inimesi siia puhkama kiirest elutempost puutumatu keskkond, kuhu on hea tulla kogu perega. Lisaks kohalike roogade, eriti just kalast valmistatud toitude maitsmisele on meie juures võimalik sõita paadiga Peipsi ja Lämmijärve vetel,“ räägib Kambüüsi peremees juuni lõpus toimuvat Sisevete festivali tutvustades.

Saadet juhib Juuli Nemvalts.

26.06.2024 29 m
14.-22. oktoobril toimub 2023. gastronoomiaasta ühe lõpuüritusena juba kümne aasta vanune „Lahemaa restoranide nädal koos sõpradega“. Olgugi, et piiritletud on toidunädalat rahvuspargi nimega, siis maitseid saab minna nautima piltlikult „Viimsist Kunda ja Jürist Väike-Maarjani“: restoranid on selleks ajaks avanud 12 erilist Põhja-Eesti paika. Stuudios räägivad restoraninädala põnevatest sündmustest Sagadi mõisa restorani peakokk Maren Rits ja Gregor Alaküla Valgejõe Veinivillast. Saadet juhib ajakirjanik Martin Hanson.
26.09.2023 37 m
Koolitoidu Liidu juht Evelyn Esajas ütleb koolitoidule hinnangut andes, et ühest küljest on suur saavutus, et vanemad ei pea koolitoidu eest maksma, kuid vaadates, millises töökeskkonnas kokad peavad lastele toitu valmistama, on veel palju ära teha.
04.09.2023 33 m
3. septembril kell 11-17 avavad oma uksed Põhja-Eesti triiphooned, aiad ja verandad, et pakkuda külastajatele kogemust õue laiendatud eluruumist, toidukasvatusest ja kohaliku toidu nautimisest. Iga aed, terrass ja kasvuhoone, mida on võimalik sel päeva külastada, on unikaalne, peegeldades pererahva ja ettevõtte nägu ja tegemisi. Eesti toidu kuu saates räägime, mis hakkab toimuma Avatud triiphoonete ja aedade päeval, milliseid kohti tasub 3.- septembril külastada ja mida inspireerivat ja kasulikku on võimalik sellest päevast enda jaoks kõrva taha panna. Stuudios on külas Avatud triiphoonete ja aedade päeva ürituse korraldusmeeskonna liige ja Aru mõisa perenaine Katrin Kull.
25.08.2023 34 m
Saaremaa Toidufestival on sündmus, mida ei tule pikalt selgitada. Õigem oleks öelda, et see on sündmuste jada – üks põnevam kui teine ja raske on välja valida lemmikut, milles kaasa lüüa. Kergem on teha otsus ja olla Saaremaal pikemalt, nii saab osaleda rohkematel sündmustel.
17.08.2023 34 m
Kuigi Sibulatee nimetus on tuntud üle Eesti, on siiski Sibulatee puhvetite päev see eriline sündmus, mis inimesi sellest kõnelema paneb.
16.08.2023 18 m
Sel aastal Mulgimaale antud ränd-hiidkahvel annab piirkonna külastajatele teada, et ees ootavad maitseelamused – on ju Mulgimaalt pärit nii palju kuulsaid toite: mulgipuder, mulgikapsad, mulgikorp ja palju muud. Samuti toimub iga-aastane Meefestival iidses Mulgimaa südames – meepealinnas Karksi-Nuias.
09.08.2023 25 m
Eesti Vabaõhumuuseumi üks oluline päev on 17. september, kui tähistatakse Eesti leiva päeva. Leiva olulist rolli eestlaste püsima jäämisel ei saa kuidagi alahinnata. Õnneks on viimastel aastatel leivategemise oskus jälle au sisse tõusnud ja paljudes peredes küpsetatakse seda ise.
09.08.2023 34 m
Põhjala tehases toimub 2. septembril juba teist korda kogupere laat „Maa tuleb linna“, mille raames saab maitsta ja kaasa osta uusi lemmikuid, ja mis eriti tore – laada sissepääs on kõigile tasuta! Laadapäeval saab uudistada ja maitsta selle aasta parimaid talutooteid ning neid ka endale soetada. Kuulutatakse välja aasta Parima talutoote ja talu nominendid ning jagatakse auhindu. Päevale annab veelgi kaalu vestlusringid, mis aitavad külastajatel paremini mõista tervislikku toitumist. Räägitakse veel Eesti toidutootmisest ning uuest põllumajanduspoliitikast, mis mõjutab iga üksikut tarbijat. Kuula saatest, miks eelistada oma toidulaual just taludes valmistatud toitu.
01.08.2023 33 m
Legendaarne Mooska Suitsusauna talu perenaine Eda Veeroja ütleb Uma Mekk laada kohta, et Võrumaa toitude maitseid saab ikka kõige paremini tunnetada ja tunda just Võrumaal. Selleks sobib kõige paremini just laadamelu, kus toidupakkujate rohkus koos lõõtsapilli muusikaga loob kordumatu meeleolu.
19.09.2022 28 m
Romantilise Rannatee maitsed on metsast ja merest inspireeritud toidulugu Pärnumaal. See on lugu looduse omapärast, inimestest, aastaaegadest ja põlvest põlve edasi antud teadmistest.
19.09.2022 19 m
Kõiki kuldse nektari armastajaid ja austajaid ootab 9. ja 10. septembril külla Eesti meepealinn, et maha pidada üks meeleolukas festival koos laada, meetoitude võistluse ja töötubadega.
06.09.2022 22 m
Tänu sellele, et Jõgevamaa moodustati nõukogude ajal mitmest eri piirkonnast kokku, on maakonna toidud suuresti mõjutatud sellest, kas tegu on põlise Mulgimaa või Peipsiääre alaga.
05.09.2022 22 m
Moe peenviinavabriku tegevjuhi Liisa Luhaste sõnul on viinategu juba ajalooliselt kuulunud Eesti piirkonda. Erinevalt Kesk-Euroopast, kus on rohkem õlut pruulitud, ja Lõuna-Euroopast, kus on jällegi veini tootmine au sees olnud. Kuula podcast’ist, miks sõita Moele ja kui palju ajalugu on põimitud kaasaegsete toodete saamislukku.
02.09.2022 24 m
Hiiumaal algab juba kolmandat aastat järjest 1. septembril Vananaistesuve nime kandev festival, mis kestab terve septembrikuu. Kohalike sõnul on sel ajal Hiiumaa leebed ilmad igati toetamas suve pikendamist ning rahvast oodatakse festivalile ligemalt kui kaugelt.
01.09.2022 30 m
Kui on olemas maakond, kus on rohkem lüpsilehmi kui maakonnas töötavaid inimesi, siis ei tule kaugelt otsida, mis võiks olla piirkonna jook – ikka pokteil. Selle suve trendikam toode, mida üritustel ja kodudes pakkuda.
29.08.2022 19 m
17 omanäolist paika Põhja-Eestis avab oma uksed külastajatele juba 4. septembril, et tutvustada unikaalseid ja põnevaid aedasid, terrasse, triiphooneid, restorane ja kodukohvikuid.
26.08.2022 22 m
Laatade poolest kuulus Jäneda ootab 10. septembril Sügislaadale kõiki, kes peavad lugu ehtsast Eesti toidust ja maitsetest. „Nüüd on paras aeg endale talvevarusid soetada ja miks mitte seda teha just Jänedal,” sõnab Jäneda Mõis OÜ tegevjuht Enno Must.
25.08.2022 20 m
3. septembril Tallinnas Põhjala Tehases toimuv talutoidu laat „Maa tuleb linna“ koondab enda alla 60 talutootjat. Linlastele tuuakse koju kätte võimalus kaeda taludes toodetavad toite, maitsta uusi maitseid, tutvustada lastele taluloomi ja nautida kohapeal head talutoitu koos laadameluga.
22.08.2022 24 m